Промяна
Икономика

И гръцките фермери изригнаха, ето какво направиха на центъра на Солун

Фермерите от Тесалия изхвърлиха продукцията си – кестени и ябълки на входа на изложбения център в Солун, като символичен протест, че техните продукти нямат стойност и трудът им е обезценен от властите.

В рамките на 30-ото изложение „Агротика“, фермерите от Тесалия, Гревена, Кастория, Науса и други региони пристигнаха в града, за да се присъединят към колегите си от Северна Гърция, които от няколко дни са паркирали трактори край изложбената палата и са категорични, че ще си тръгнат едва когато изложението приключи, пише „Труд“.

Президентът на Обединената федерация на земеделските асоциации Лариса, Ризос Маруда определи изявленията на премиера Мицотакис като „подаяние“, и добави, че следващия вторник ще се състои среща на земеделските ръководители от цяла Гърция, за да планират бъдещи митинги в защита на правата на земеделските работници.

Земеделците в Гърция блокираха някои пътища в северната част на страната, предава БТА.

Протестиращите искат от властите намаляване на тарифите за електроенергия за селското стопанство, по-евтино гориво, компенсации за загубата на маслинови дървета вследствие на природни бедствия, както и допълнителни субсидии.

Земеделските производители блокираха със 120 трактора магистралата между пристанищните градове Солун и Неа Муданя. Те планират блокадата да продължи и в двете посоки на движението поне до 20:00 ч. в знак на протест срещу обявените от правителството според тях недостатъчни мерки за подпомагане на отрасъла.

Предвижда се в понеделник фермерите да стигнат с трактори до сградата на регионалното гръцко Министерство на Македония и Тракия в Солун, където искат да връчат петиция с исканията си.

Във вторник синдикатите, представляващи сектора, ще вземат решение за бъдещия ход на протестите си на среща в град Никеа към община Лариса в Тесалия.

От 1 февруари фермерите са паркирали 300 трактора пред Международния изложбен център в Солун, където се провежда най-голямото селскостопанско изложение в Гърция „Агротика“. То приключва днес и протестиращите постепенно започват да изтеглят тракторите си от там, за да подсилят блокадите по магистралите в Северна Гърция.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис днес публикува в социалните медии седмичния си обзорен бюлетин относно правителствените дейности, в който посочи, че за правителството няма „земеделски фронт“.

„Единственият фронт, който има правителството, са проблемите, с които се сблъскват хората в сектора на първичното производство.

Изслушваме ги, уважаваме ги и постоянно предприемаме мерки в тяхна подкрепа, отчитайки тревогата им за утрешния ден поради увеличените производствени разходи в резултат на енергийната и климатичната криза, както и тежките геополитически сътресения, които се отразяват негативно на продоволствения сектор като цяло“, пише премиерът на Гърция.

Той посочва, че по тези причини правителството е намалило данъчните и осигурителните ставки от 2019 г., дало е стимули за по-нататъшно намаляване на данъците за кооперациите и е активирало мярката за възстановяване на акциза върху горивата за 2022 и 2023 г.

„Намалихме също така ДДС върху фуражите, торовете и селскостопанските машини и компенсирахме значителното увеличение на цените на електроенергията. Общият размер на компенсациите от фондовете на Гръцката организация за земеделско застраховане (ELGA) от 2019 г. досега надхвърля 1 млрд. евро“, отбелязва Кириакос Мицотакис.

Още Новини

Back to top button