Промяна
КРИМИНАЛНИ

Христос се оказа мулето, измъкнало купища пари у нас и в Гърция

31-годишен благоевградчанин, участвал като „муле“ в схема за телефонна измама, бе арестуван при полицейска операция на служители в сектор „Измами“ в ГДНП и колегите им от ОДМВР – Благоевград и РУ-Сандански.

Арестът на 31-годишния Христос Е. е осъществен на 8 ноември в резултат на професионално разследване, предприето във връзка с осъществени на територията на Благоевградска област две телефонни измами по добре известния сценарий – „предоставяне на пари за спешна операция на роднина“.

По тази схема на 24 октомври възрастна жена предоставила на непознат 5000 лева, а на 31 октомври мъж се простил със сумата от 18 000 лева, съобщиха от МВР.

86-годишен жител на Сандански получил телефонно обаждане от непознато за него лице на 31 октомври следобед, което го въвело в заблуждение, че негова родственица е счупила крака си и се нуждае от операция за поставяне на златни пирони, за което е необходима парична сума.

В хода на оперативни действия разследващите влезли в следите на евентуалния извършител и насочили усилия за събиране на достатъчно доказателства за престъпната му дейност, подкрепени от сигнал, получен от гръцките власти. Там той бил установен като участник в телефонна измама, извършена в гр. Катерини на 3 ноември 2023 г. за сумата от 25 000 евро.

Христос Е. е задържан непосредствено след извършеното престъпление, а 5 дни по-късно – освободен. При влизането му в страната своевременно е създадена организация за неговото задържане. Материалите са докладвани на Районната прокуратура в Благоевград – Териториално отделение Сандански, под чието наблюдение работата по документирането на случая продължава.

Задържаният благоевградчанин е привлечен като обвиняем за „ало“ измамата, извършена на 31 октомври, а престоят му в ареста удължен за 72 ч. от наблюдаващия прокурор. Днес е внесено искане в Районен съд – Сандански за вземане на мярка „задържане под стража“ по отношение на 31- годишния Христос Е., който иначе е неосъждан. Делото е разгледано от съдия Иван Филчев, който го остави зад решетките. Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград в 3-дневен срок. 

Още Новини

Back to top button