Промяна
Политика

Христо Иванов се размечта за третия мандат и…

Ние по принцип сме готови да реализираме мандат във всички форми – като мандатоносител, и да подкрепим при условия, които ясно сме определили. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов, попитан дали коалицията е готова да вземе третия мандат. 

„Конкретно в тази ситуация готовността за третия мандат има смисъл да се обсъжда, след като видим как се развият нещата с първия и втория“, посочи Иванов и допълни, че това е сериозният подход. По думите му след първия и втория мандат ще се види по-ясно съотношението между партиите, техните сходства и различия.

„Логиката на Конституцията е, че в този период от властовия цикъл, президентът влиза в ролята на посредник, той не просто трябва да се срещне с партиите по ред на местата, той трябва да намери допирни точки, така че да се стигне до сформирането на редовно правителство. Това е целта на Конституцията и ние се борим за това“, заяви Иванов.

На въпроса на какви отстъпки е готова ДБ ако се стигне до правителство в същия формат като това на Кирил Петков отговори така: „Ние сме обявили три приоритетни теми, по които няма как да направим компромис, а вече за министерски кресла няма смисъл да се говори сега“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Още Новини

Back to top button