Промяна
Политика

Христо Иванов каза защо ДБ няма да има свои министри в кабинета Денков-Габриел

“Ние от “Да, България” имаме решение, с което сме делегирали на акад. Николай Денков да води разговор за съставяне на кабинет с втория мандат. Нашето предпочитание бе за формат изцяло неутрален и експертен. Ние най-вероятно няма да участваме със свои политически представители в този кабинет, но ще дадем политическа подкрепа в парламента за такъв кабинет”.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

“Окончателното решение ще бъде взето от нашите органи, когато видим окончателен състав на кабинета, но кабинет с втория мандат трябва да има”, заяви още Иванов.

Припомняме, че до края на седмицата се очаква да бъдат обявени официално всички имена на кандидат-министрите. 

А какъв всъщност е основният състав, върху който стъпват финалните преговори? Асен Василев е предложението за финансов министър, министър на правосъдието – Милен Матеев, на енергетиката – Радослав Рибарски, Даниел Лорер за министър на иновациите, проф. Тодор Тагарев – на отбраната, Андрей Цеков – на регионалното развитие. Очаква се тези имена да останат непроменени.

Част от останалите обаче са се отказали, предвид новите обстоятелства, други са проявили желание за участие. Договорката е единственият участник в Министерския съвет от ГЕРБ да е Мария Габриел. Но и двете формации могат да предлагат зам.-министри.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Още Новини

Back to top button