Промяна
Политика

Христо Христов иска от Васил Терзиев да даде достъп до архивите от ДС за неговите близки

Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна с Отворено писмо до кандидата за кмет на София, издигнат от ПП-ДБ и „Спаси София“ – Васил Терзиев. Терзиев е бизнесмен и предприемач.

Христов настоява за достъп до архивите на дядо му (началник на Трето управление на ДС, военното контраразузнаване над две десетилетия) и на баща му (офицер от Първо главно управление на ДС, външното разузнаване), пише faktor.

bg.

Журналистът се позовава на закона за досиетата, който посочва, че в такива казуси достъпът до документите се предоставя от страна на наследниците.

Христов посочва, че вероятно и други представители на медиите ще поискат достъп до въпросните архивни документи. Писмото му е провокирано от думи на издигнатия от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Спаси София“ и „Екипът на София“ Терзиев. В първото си интервю по NOVA телевизия той обяви, че не се притеснява от действия на свои близки в миналото.
Ето текста на отвореното писмо:

ДО
ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ,
КАНДИДАТ ЗА КМЕТ
НА ГР. СОФИЯ
ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Терзиев,

Обръщам се към Вас с молба да дадете съгласие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите баща и дядо, които са служили в нейните структури като щатни служители.

Достъпът до тези архивни документи на ДС е продиктуван от големия обществен интерес, предизвикан от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на предстоящите местни избори през тази есен.

По Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представителите на медиите и изследователите не можем да получим достъп до подобни архивни документи без съгласието на преките наследници.

Това е и причината да се обърна към Вас като наследник, а използвам формата на открито писмо, тъй като нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е продиктувана и от Вашата убеденост, че не се притеснявате от действия на Ваши близки в миналото, която изразихте публично в интервю по NOVA телевизия на 28 юни 2023 г.

Убеден съм, че и други представители на медиите със сигурност ще проявяват интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-добрия начин да се отговори на този интерес.

С УВАЖЕНИЕ:
Христо Христов,
журналист и основател
на специализирания сайт desebg.com

Още Новини

Back to top button