Промяна
Икономика

Хасан Адемов с тъжна сметка за доходите на българите

Ако дефицитът в сегашната план-сметка на държавата е над 3%, в следващите бюджети ще бъде много по-трудно да се свали, защото много от заложените разходи ще станат постоянни.

Това заяви в ефира на БНТ бившият социален министър и бивш председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС.

„Управляващите държат на 3% дефицит, присъединяване към Еврозоната и Шенген. За да бъдат изпълнени те, трябва да бъдат изпълнени определени параметри.

При нас проблемът е, че дефицита, ако е повече от 3% в сегашния бюджет, в следващите бюджети много трудно ще могат да бъдат орязани разходи, които ще станат постоянни.

Тенденцията за постоянно увеличаване на дефицита е стряскаща за всеки министър, затова е заложен този параметър. В същото време, ако не се изпълнят всички разходи, може и така да стане, че този дефицит да е по-малък“, каза той.

Хасан Адемов прогнозира, че горещото лято на синдикални протести ще прерасне в синдикална есен, защото наближава процедурата по приемане на Бюджет 2024. Според него не трябва да се пренебрегва социалната програма на правителството и ръста на доходите.

Очакванията на всички са насочени към доходите. Доходите очевидно изостанаха от ръста на инфлацията.

В един откровен разговор в бюджетната комисия заедно с Министерство на финансите могат да се намерят механизми. Разходите за издръжка водят до напрежение за разходи в следващи бюджети, но тези въпроси трябва да бъдат решени така или иначе, защото българските работници и служители трябва да живеят достойно и целта е приближаване към европейските средни доходи“, каза още той.

Още Новини

Back to top button