Промяна
Икономика

Голяма секира за богатите българи, Асен Василев ще ги дялка със…

Повишаването на максималния осигурителен доход е напът да скара бизнеса с властта. Министърът на финансите Асен Василев рестартира идеята си на неформална среща в Министерския съвет (МС) с работодатели и синдикати и веднага срещна отпор.

Досега реагираха поне седем организации на бизнеси в IT и високотехнологичния сектор. А това всъщност са сферите, в които заплатите, съответно и осигуровките, са най-високи.

Ходът на министър Василев бе припознат като „Робин Худ по нашенски“ ​- да вземеш от богатите, за да дадеш на бедните и да вържеш бюджета, онагледяват IT спецове.

В момента максималният осигурителен доход е 3400 лева и той се определя по административен път, подобно на минималната работна заплата. Осигурителните вноски в този случай са над 1000 лева.  

Над този праг за трудовите доходи не се дължат осигуровки. Идеята е занапред показателят да се изчислява по специална формула и да се актуализира ежегодно, със сигурност в посока нагоре.

Това ще засегне пряко почти 200 хиляди от заможните хора в България. Още в началото на миналата година НОИ засече, че облагаем месечен доход над 3400 лева имат около 163 хиляди души, а сега би трябвало да са повече.

Около 25% от скъпоплатените кадри са IT специалисти, 11% са в здравеопазването, в държавното управление са около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор – 2.5%.

Високотехнологичният бизнес у нас счита, че вдигането на МОД ще удари по конкурентоспособността на сектора и ще загубим предимства за нови инвестиции. 

„Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, защото отделни високотехнологични компании може да се насочат към други държава в търсене на по-привлекателна и най-вече уредена бизнес среда“, пишат в становището си от организациите на бизнеса.

По думите им, ако желанието е България да се развива като високотехнологична дестинация, дори трябва да има данъчни облекчения за подобни инвестиции. В предложената промяна те виждат и сигнал, че държавата не може да изсветли сивия бизнес, затова посяга пак на коректния. 

Още Новини

Back to top button