Промяна
Политика

Годеникът на Лена проговори за разцеплението в ПП и оплака машините на Мадуро

на която

Вратата за преговори с БСП все още е отворена, заяви по БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ Мирослав Иванов, който е годеник на бившият началник на кабинета „Петков“ Лена Бориславова. Днес социалистите гласуваха на първо четене връщането на хартиените бюлетини заедно с ГЕРБ и ДПС.

„Заявили сме нашите приоритети и по тях имаме припокриване с това, което БСП има като програма. Ще направим всичко възможно ако вторият мандат стигне до нас, да успеем да го реализираме.

Един от партньорите, с които ще говорим, е БСП, но не отричам, че към днешна дата БСП неведнъж гласуваха със статуквото“, коментира Иванов.

По думите му с решение на Конституционния съд недвусмислено е заявено, че няма нарушения на правата на гражданите при гласуването с машина, а всички аргументи от дебата в пленарната зала днес не намират почва в законодателството.

„Политически цинизъм е да твърдиш, че всъщност искаш да върнеш бюлетината, за да могат всички български граждани да упражнят право на вот, а да не вземеш под внимание всички и недостатъци и пороци на гласуването с хартиените бюлетини – сгрешените протоколи, умишлено саботираните бюлетини, които се правят невалидни с едно петънце от мастило. Тези формации, които подкрепят хартиената бюлетина и нейното връщане, са доста безскрупулни и действат по този начин под знака и давлението основно на ГЕРБ“, заяви той.

Шок в парламента: Промяната днес се разцепи, фракцията на Асен Василев на нож с групите на Лорер и Петков

По думите му законопроектът не е вкаран за обсъждане според правилника на Народното събрание и не е имало време да бъдат изискани становища от компетентни институции. Коментира, че ниската избирателна активност не е вследствие на машините а заради загубеното доверие на гражданите в политиците.

Ако се направи един анализ, то има такива данни и всъщност един бивш колега депутат от БСП беше изложил такива факти – ако се съпостави броят на гласувалите в секции с машина броят на гласувалите в секции с хартиена бюлетина под 300 избиратели и се проследят последните няколко избора – процентите на гласувалите с хартиена бюлетина са по-ниски от тези с машините.

На въпрос има ли разнобой в ПП относно закупуването на нови изтребители Ф-16, той заяви, че всички депутати от партията гласуват по съвест. „Мога да говоря за себе си, имам своите аргументи – аз гласувах за“.

Според Иванов най-логичният коалиционен партньор на ГЕРБ и ДПС, защото те гласуват консистентно и често са срещу останалите пет партии.

Още Новини

Back to top button