Промяна
ОБЩЕСТВО

Гарелов безмилостен: ГЕРБ ни остави руини с лъжи, измами и рекет

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Все по-трудно става да се пише. Думите вече не стават за употреба – преиначени, манипулирани и в крайна сметка, обезсмислени. Те се употребяват само за прикритие, за замазване, за укриване, за изопачаване и в крайна сметка, са станали лъжовни. Вече не можеш да кажеш истината, защото думите я поставят редом с всички други лъжи. Затова вече четем с еднакво равнодушие и лъжи, и истини.

Една сутрин минах по празната улица в Горна баня. Куцуках и си помагах с бастуна. На другия тротоар пред кръчмата стояха няколко късни махмурлии и гледаха към мен. Един се провикна и започна да псува. Огледах се, нямаше други хора.

– Мен ли псуваш? – попитах аз изненадано.

– Теб, я! Твойта мамица…

– Защо?

-Какво ще ми направиш? Ела де? Твойта мамица…

Нищо не можах да направя и си тръгнах. Няма смисъл! Угнетяваше ме мисълта защо ме напада? Не бях дал никакъв повод. Реших, че просто показва пред другарите си колко е силен и не се страхува от нищо. Избра мен, защото съм известен и сигурно олицетворявам всичко, което му пречи в живота. Хора, на които другите са виновни за личната им несрета и са готови да си отмъщават. Седят по тротоарите, пият ментета и са готови за бой и рушене. Утре те ще се обединят от някого, който ще ги насочи къде да излязат омразата си. И когато те трягнат да рушат, спомените ми за последните протести ще ни изглеждат като балет. Дори ще са надминали зимата на обсадата на парламента.

А в това време ние се занимаваме с дребнотемие и тромав пиар. Гафове със замазване на станалото, Борисов и ГЕРБ тържествуващо раздуват всеки скандал за слабост, като противоречията между президента и премиера. Загрижили се за демокрацията и Конституцията, слагат ангелски крила на Пеевски. Човек би казал по-добре да стават скандали, за да се разбере, че системата, наследена от ГЕРБ, е деградирала напълно. Че държавността ни се е разпаднала и така повече не може да се живее и тогава ще се изправим пред Европа като един красив народ от центъра на Балканите, който е скрил позора на мръсните сделки, притурил е боклука на политическия си живот и веднага сяда на масата на народите с любезна усмивка.

Изпратихте За целта, да не се изложим, се е превърнала в средство да крием истината, да свикваме с лъжата и измамата и грубата сила. Така стигаме до бедата, че и най-грандиозния скандал от нас, не е в състояние да събуди съпротивителните сили в обществото, защото злоупотребата с властта у нас е станало ежедневие. Всички са в един кюп – бандити, контрабандит и алчни политици, продажни магистрати, купени медии – всички се хранят от мършата на беззаконието и единствената им грижа е да не се наруши статуквото им. И затова,когато някой от тях започна да си раздават ритници, тогава започват и проблемите.

Управляващи се боричкат да се еманципират от влиянието на президента, докато раздават холивудски усмивки, за да замазват гафовете си, докато се утешават, че малко им е времето още и докато вътре в самата коалиция въздишат за нови избори, за да се реабилитира за неуспехите си, край тъча загрява могъщият им противник ГЕРБ. Те вече не чакат подходящия момент, те стягат своите редици и усърдно разширяват появяващите се пукнатини.

Това, което ме тревожи, е че няма да бъдат направени по-радикални промени, защото политическата ни система е болна, което ме тревожи и, че депутатите не мислят по-дългосрочно. Фиксирали са се в сегашните си удобства и грижи.

Така улиците ще се изпълнят в гневни отчаяни хора, които ще поискат правото си за по-добър живот. Какво ще правят тогава управляващите – ще пуснат холивудските усмивки, ще правят отстъпки, ще се карат помежду си? Иска ми се тук да напомня уроците на Маргарет Тачър, която нарекоха „желязната лейди“ заради начина, по който се справяше с подобни протести.

Това време ще дойде скоро. Опозицията няма да чака следващата зима, защото тогава ще отмине инфлацията, ще паднат цените на тока, ще отмине пандемията и тогава ще проличи какво са научили младите управляващи. Сега да се готвят.

Автор: Иван Гарелов

Източник: вестник „Галерия“

Материалът Гарелов безмилостен: ГЕРБ ни остави руини с лъжи, измами и рекет е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button