Промяна
СВЯТ

Фон дер Лайен натиска да осигури десетки милиарди за Украйна, а лихвите да плащаме ние

Европейската комисия предложи днес Украйна през следващата година да получи от ЕС помощ от 18 милиарда евро. Предвижда се средствата да бъдат отпуснати като нисколихвен заем и да бъдат осигурявани на Киев на равни части, предаде БТА.

Комисията уточни, че Киев може да получава от ЕС по 1,5 милиарда евро месечно, както и че украинските власти ще имат нужда всеки месец от 3-4 милиарда евро за покриване на основните нужди. Очаква се тези средства да бъдат насочени към осигуряването на пенсии, за работата на болниците и училищата, за възстановяване на поразената от руските въздушни удари инфраструктура.

Фон дер Лайен: ЕС ще конфискува руските активи и ще ги предостави на Украйна ВИДЕО

ЕК, под вещото ръководство на Фон дер Лайен, предлага Украйна да изплати заема за 35 години, като плащанията започнат след 10 години. Комисията предвижда средствата за заема да бъдат осигурени от международните финансови пазари, а лихвите да бъдат покрити от държавите в ЕС.

Предложението подлежи на одобрение от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Комисията отбелязва, че от началото на войната в Украйна ЕС е осигурил за Киев 19,7 милиарда евро.

„За да ни постави на колене, Путин направи всичко, но се провали напълно“, заяви днес Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя отбеляза, че от началото на войната в Украйна руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са били намалени с 80 на сто. Въпреки това днес европейските газови хранилища са запълнени до 95 процента, посочи председателят на ЕК.

Успяхме да заместим по-голямата част от спрените количества, удвоихме вноса на втечнен газ от САЩ. Намалихме потреблението на газ с 15 на сто, отчете Фон дер Лайен. В началото на войната се опасявахме от липса на достатъчно газ, но това не само не се случи, а дори вече сме готови за зимата. Цените на газа паднаха с 2/3 спрямо август, когато бяха достигнали върхови стойности, добави тя.

По нейните думи предстоят трудности за осигуряването на газ за следващата зима, защото е възможно Русия да прекрати изцяло доставките за ЕС и това би довело до недостиг на втечнен газ. Според нея опасност създава и очакваното раздвижване на азиатската икономика, което ще увеличи търсенето на газ.

Всичко това създава заплахата в края на следващото лято да се отчете недостиг на втечнен газ за ново запълване на хранилищата, поясни Фон дер Лайен.

По нейните думи половината от очертаващия се недостиг може да бъде преодолян с предложените по-рано днес от комисията облекчени условия за работа с източници на възобновяема енергия.

Още Новини

Back to top button