Промяна
СВЯТ

Фентанилът вече убива и деца СХЕМА

Момченце на 1 година почина, а други 3 деца са в болница, след като са вдишали фентанил в детска градина в Ню Йорк.

Килограм от изключително опасния наркотик е бил открит от полицията под завивките за креватчетата им, съобщава Би Би Си.

Починалият Никълъс Доминичи е посещавал детското заведение само от седмица. По случая са повдигнати обвинения за убийство и притежание на наркотици на двама души.

От полицията посочват, че децата са на възраст от осем месеца до две години и най-вероятно са имали контакт с фентанил. На трите деца, постъпили в болница, е дадено лекарство, което се използва за преодоляване на предозирането с опиати.

При претърсването на детския център полицията е открила един килограм фентанил, скрит под завивките на креватчетата, в които са спели децата, съобщи главен детектив Джоузеф Кени. Следователите са открили и три преси, използвани за пакетиране на дрога.

Собственичката на помещенията в Бронкс, Грей Мендес (36 г.) и нейният наемател, Карлисто Асеведо Брито, са изправени пред федерални обвинения за “притежание и разпространение на наркотици, довели до смърт”, съобщиха федералните прокурори. Според полицията дрогата, открита в детската градина, може да убие 500 000 души.

Фентанилът е синтетичен накротик, който е 50 пъти по-мощен от хероина. В последните години той е причина за рязко увеличаване на смъртните случаи от наркотици в САЩ.

Kметът на Ню Йорк Ерик Адамс призова за “национална атака” срещу опиоида, подчертавайки неговата опасност. “Една десета от размера на нокът може да убие възрастен. Представете си какво може да причини на дете”, коментира той, показвайки снимка, която илюстрира смъртоносна доза в сравнение с монета от един цент.

Нови изследвания показват, че фентанилът е силно разпространен в САЩ – всеки ъгъл от Хаваите до Аляска и Роуд Айлънд, е залят от наркотика. През 2010 г. почти 40 000 души умират от свръхдоза, една десета от тях – заради фентанил. През 2021 г. над 100 000 души умират годишно от свръхдоза, като 66% от смъртните случаи се приписват на опиоида.

Още Новини

Back to top button