Промяна
Икономика

Енергийният министър с голяма новина за Шести блок на „Козлодуй“

Един от парогенераторите на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” постоянно дава дефект. Планираме да извършим по-мащабен ремонт и да спрем с тези аварийни спирания.

Ние го изключваме, когато достигне до 10 пъти под допустимото ниво. Няма никаква опасност – нито проблеми с реактора, нито изтичане на радиация, заяви пред NOVA енергийният министър Росен Христов и допълни, че предстои планов ремонт на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Той обяви, че има два договора за доставки на ядрено гориво – с „Уестингхаус” и „Фраматом” – американска и френска компания.

„Без да прекратяваме договора с „Твел”, обяви министърът и уточни, че все още имаме зависимост от Русия по отношение на ядрената ни енергетика. 

Азербайджан планира да увеличи двойно износа на газ за Европа до 2027 г., обяви президентът на тази страна Илхам Алиев. Според Христов, България печели от увеличение на няколко направления – този проект е да увеличим капацитета на вече съществуваща газопреносна мрежа от България през Турция до Централна Европа.

Финансово печелим от транзитни такси по трасето, допълни Христов. По думите му България става незаобиколим фактор в сигурността на Югоизточна и Централна Европа. „Ние инициирахме този проект и направихме всичко възможно това споразумение между Азербайджан и Европа да стане реалност”, обясни Росен Христов.

Помолен да обрисува енергийната карта на България, той заяви, че има договор с Турция за инфраструктура, договор с Гърция за терминала, приключваме дългосрочните договори за доставка на втечнен газ, пуснат интерконектор с Гърция и действащ договор с Азербайджан.

„Абсолютно подсигурени сме с газ за следващите 10 години”, увери енергийният министър. Той очаква цената на газа да бъде намалена през летните месеци.

Още Новини

Back to top button