Промяна
СВЯТ

Доклад на ISW разкри плановете на руското разузнаване, намесен е Беларус

На 20 ноември Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че руските специални служби планират фалшиви атаки срещу беларуски обекти от критичната инфраструктура, за да окажат натиск върху беларуските военни да се включат във войната в Украйна.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Украинският генерален щаб добави, че украинските официални лица не са наблюдавали формирането на беларуски щурмови групи. ISW продължава да смята, че е малко вероятно беларуските сили да нахлуят в Украйна.

Кремъл позволи на постоянно разрастващата се неофициална общност на милиблогърите (военните кореспонденти) да придобие квазиофициална, но независима позиция, въпреки че иначе репресиите и цензурата в страната се засилват.

Това посочват от ISW.

В миналото Кремъл е разпространявал своя държавен разказ чрез руските федерални служби, телевизии и печатни медии, но е позволявал на силно индивидуалистичната и често критична общност на милиблогърите да излага свои собствени разкази за тази война.

Общността на милиблогърите е съставена от широк спектър от личности, вариращи от такива, които подкрепят Кремъл и същевременно критикуват руското военно командване, до такива, които директно обвиняват руския президент Владимир Путин за постоянните военни провали на Русия в Украйна.

Фактът, че Кремъл толерира общността на миблогърите, е учудващ, като се има предвид цензурата му върху други по-традиционни медии, включително опозиционни и чуждестранни.

Военните блогъри на Русия са бивши служители на военното министерство или журналисти от водещи руски агенции и държавни медии.

Някои руски милиблогъри имат тесни връзки с видни националистически идеолози. Националистът и бивш депутат от Държавната дума на Русия Захар Прилепин (известен със създаването на доброволчески батальон в окупираната Донецка област през 2017 г.) и основателят на съвременната Националболшевишка партия Едуард Лимонов според съобщенията са празнували с руския милиблогър Семьон Пегов (известен под псевдонима Wargonzo).

Руски и украински източници съобщават за продължаващи боеве по линията Сватово-Кремина на 20 ноември. Руски източници отбелязват, че влошаването на метеорологичните условия оказва влияние върху военните действия.

Украински военен представител заяви, че от началото на източната контраофанзива украинските сили са освободили 12 населени места в Луганска област.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че е нанесло удар по концентрация на украински войски в района на Новоселивске, Луганска област. Преди това руското МО твърди, че е отблъснало украинските атаки към селището, и това твърдение може да означава, че украинските сили са напреднали към селището.

Руските сили продължиха настъпателните операции в направленията Бахмут, Авдийвка и Западен Донецк.

Украински официални лица съобщават, че руските сили продължават да прехвърлят част от силите си от източния (левия) бряг на река Днепър към други оперативни направления, но все още поддържат значително присъствие в южната част на Херсонска област.

Украински и руски източници съобщават, че обстрел е повредил инфраструктурата на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Един руски милблогър твърди, че обстрелът е дошъл от контролирана от Русия територия южно от централата, но повечето руски източници обвиняват Украйна.

Възможно е руските окупационни служители да са прочистили окупационния кмет на Енергодар Александър Волга. Някои руски източници твърдят, че Волга е получил повишение в окупационната администрация.

Руските военни служители продължават мобилизационните мерки на фона на съобщенията за продължаваща съпротива и лоши условия.

Още Новини

Back to top button