Промяна
СВЯТ

Доклад на ISW разкри какво е дошло до главата на руските военни блогъри

Липсата на реакция от страна на руските военни блогъри на украинския удар по моста Чонгар представлява забележителен обрат в руското отразяване на войната в Украйна и може да подсказва, че Кремъл е наредил на руските военни блогъри да се въздържат от отразяване на определени теми.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 29 юли украинските въоръжени сили обявиха, че украинските сили са нанесли успешен удар по моста Чонгар на магистрала М-18 (Джанкой-Мелитопол) между окупирания Крим и окупираната Херсонска област.

ISW не е забелязала дискусия в руски военни блогове за украинския удар или руски военни блогове, които да популяризират твърдението на ръководителя на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо, че руските сили са прихванали 12 украински крилати ракети „Стром Шадоу“, насочени към моста.

Единственият друг руски източник, който коментира ударите, е местен руски новинарски канал в Телеграм, който разпространява предполагаеми твърдения на руски туристи в района за това, че мостът е затворен за движение.

Руските блогъри реагираха на украинския удар по моста Чонгар на 22 юни с широко разпространено възмущение и загриженост, а руските блогъри редовно коментират както успешни, така и предполагаемо неуспешни украински удари по руската логистика.

Мостът Чонгар е забележително място по критичната руска наземна комуникационна линия (GLOC) и е много малко вероятно руските военни блогъри доброволно да пренебрегнат успешен или неуспешен украински удар по моста.

ISW вече е оценявала, че избрани руски военни блогъри може би отразяват войната в Украйна по начин, който е по-благоприятен за Кремъл, поради страх от наказание от страна на Кремъл след отстраняването на видни критични гласове в руското информационно пространство, по-специално провоенния критик Игор Гиркин и финансиста от групата „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Все пак общият страх от наказание от страна на Кремъл не би довел до такава почти повсеместна липса на отразяване на драматично събитие и е по-вероятно тази липса на отразяване да е причинена от конкретна директива на Кремъл да не се отразяват нанесените щети по критични за руската армия транспортни центрове и инфраструктура (GLOC).

Руският президент Владимир Путин неискрено определи продължаващата украинска контраофанзива като препятстваща перспективите за преговори. По време на пресконференция на срещата на високо равнище Русия-Африка на 29 юли Путин обвини Украйна, че е започнала широкомащабно настъпление, за да не може Русия да обсъжда прекратяване на огъня, докато нейните войски се защитават от украинските атаки.

Руските официални лица и преди са използвали като оръжие споменаването на преговори, за да обвинят Украйна, че е страната, която не желае да започне дискусии за преговори, и Путин вероятно използва обсъждането на украинската контраофанзива, за да подкопае съобщенията за украинските успехи на бойното поле и да обвини Украйна в продължаваща липса на интерес към потенциален преговорен процес.

Освен това руските сили провеждат свои собствени атаки в Луганск и около град Донецк почти непрекъснато отпреди началото на украинската контраофанзива – факт, който Путин естествено не споменава.

Путин също така забележително похвали работата на командващия Централния военен окръг генерал-лейтенант Андрей Мордвичев за отблъскването на украинските атаки и осигуряването на напредък, вероятно в Луганска област.

Украинските сили проведоха контраофанзивни операции на поне три сектора на фронта и постигнаха заявен напредък в някои райони.Украински военни източници съобщиха, че украинските сили постигат малки успехи на южния фланг на Бахмут и постепенно напредват в направленията Бердянск (в западната част на Донецка и източната част на Запорожка област) и Мелитопол (в западната част на Запорожка област).

Още Новини

Back to top button