Промяна
Политика

Депутати ще дебнат преди изборите за…

Председателят на временната комисията за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, ще бъде определян от председателя на Народното събрание за всяко едно нейно заседание. В случая това ще бъде Росен Желязков.

Това обяви заместник-председателят на парламента Росица Кирова, след като на няколко пъти пленарната зала не успя да постигне консенсус около избора на председател на комисията.

Преди това депутатите гласуваха създаването на временната комисия за срок от три месеца и избраха за членове по двама народни представители от всяка парламентарна група.

Решението за създаването на комисията бе внесено от Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“. От левицата предложиха за председател депутата Георги Свиленски, но предложението бе отхвърлено. От „Възраждане“ предложиха Деян Николов, но и неговата кандидатура не събра нужните гласове. 

В хода на дебата депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Има такъв народ“ подкрепиха предложението на левицата за създаването на комисията. Изказвания в хода на дебата не направиха от парламентарната група на „Възраждане“.

След почивката Цончо Ганев заяви, че те, като най-голяма политическа партия, представена в парламента след ГЕРБ, би следвало да получат председателското място и предложи колегата си Деян Николов за поста, но предложението бе отхвърлено с 39 гласа „за“, 66 – „против“ и 37 – „въздържал се“. 

Още Новини

Back to top button