Промяна
Икономика

Депутат от ПП-ДБ обясни как ще вдигнат доходите, без да ощетят бюджета

Зам.-преседателят на ПГ на „ПП-ДБ“ Владислав Панев обясни как ще вдигнат доходите, без да ощетят бюджета.

„Планираме увеличение на доходите в сфери, в които увеличение миналата година нямаше.

Според мен е напълно възможно да между първо и второ четене на бюджета да увеличим още някои разходи за държавната администрация и в същото време смятам, че има достатъчно резерви за намаляване на разходи, особено капиталовите разходи, доколкото те са рекордни.

Но в същото време може би няма и достатъчно проекти за реализация, и този буфер ще помогне затова бюджета да бъде в рамките на три процента дефицит“, каза Панев в „Още от деня“ по БНТ.

 

„Винаги съм бил привърженик, че икономическия растеж се движи най-вече от частните инвестиции, не толкова от държавните капиталови разходи.

Ако вземете растежа, примерно 2006-а, 2007-а година, той е бил рекорден, и тогава всъщност частните инвестиции са били много повече като процент от външия и вътрешния продукт спрямо публичните инвестиции. Точно това се промени след 2008 година, когато започнаха да навлизат още пари от еврофондове.

Вижда се, че милиардните еврофондове всъщност не спомагат особено за икономическия растеж, защото това са двата кита на корупцията в България в последните 15 години.

Единият е Русия и нейното влияние особено върху българската енергетика, надявам се, че с този кит сме приключили веднъж завинаги.

Втория са европейските публични фондове плюс капиталовите разходи и смятам, че имаме изключително много работа, и това е в тази посока да станат те по-ефективни и тези разходи, така че да бъдат от по-голяма полза за обществото.

Даже не говоря просто да стигнат до всички хора, говоря за това те да бъдат така инвестирани, че срещу един лев публични инвестиции да има 5 лева частни инвестиции. Точно това ще е двигателя на растежа и ръста на доходите на всички нас“, добави Владислав Панев.

Още Новини

Back to top button