Промяна
Политика

Цветелина Пенкова: Със законодателството за старт-ъпите защитаваме и задържаме младите в България и в Европа

„Голяма част от старт-ъпите са създадени от млади предприемачи, това са младите иноватори на Европа, които се опитваме да защитим и да задържим в ЕС. Старт-ъпите имат силен социален елемент.

Целта е да помагат на хората. Голяма част от старт-ъпите, включително и в България, разработват технологии в сферата на здравеопазването, енергийната ефективност, зелената енергия.

Създателите им са млади хора, които се опитват да подобрят начина ни на живот.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред БНР.

Евродепутатът изтъкна, че старт-ъп секторът представлява около 3% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, което се равнява на над 2 трилиона евро, и в сектора са заети близо 2 милиона души.

Това не е малка част от икономиката и тя трябва ще продължи да се разраства, ако се създадат правилните условия. „Заради липсата на целенасочено законодателство за този сектор, достъпът до финансиране и възможностите за разрастване на старт-ъп компаниите са ограничени. И това, което се случва – те често изместват дейност извън ЕС. По този начин изтичат икономически ползи, иновации и таланти“, обясни нуждата от законодателство Цветелина Пенкова.

Тя разказа, че инициативата й е отговор на многократните призиви на старт-ъп индустрията в България и в цяла Европа и с това всъщност се поставя основата на първото европейско законодателство за старт-ъп индустрията.

Основните предимства са: улесняване на достъпа до финансиране- да не се разчита само и единствено на публични средства, конкурентоспособност на глобалните пазари, обмен на опит и таланти в целия ЕС, опростяване на съществуващите законодателства и дефиниране на нуждите на старт- ъп компаниите.

По темата Шенген Цветелина Пенкова каза, че усилията трябва да продължат и със сигурност е вредно да се влиза в спирала с допълнителни условия, защото критериите за членство са изпълнени отдавна.

„Трябва ясно да се каже, че това непрекъснато отлагане на членството в Шенген е дискриминация срещу българските и румънските граждани“, коментира Пенкова. Тя смята, че управляващите не подхождат с достатъчно увереност и самочувствие: „ Когато не подхождаш по този начин към своите партньори в случая, те много лесно могат да заложат на своите интереси или да обслужват своите вътрешнополитически стремежи. Липсата на по-остра, по-стабилна, по- единна позиция на България е големият проблем.

Неприемливо е да се радваме на частично „приемане“, това не е успех, ние сме изпълнили всички критерии от над десетилетие. Използването на субективни оценки от страна на нашите европейски партньори, когато обективно сме изпълните всички технически параметри, е недопустимо “, заключи Пенкова.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Още Новини

Back to top button