Промяна
СВЯТ

ЦРУ вербува руснаци с клип в мрежата, ето го отговорът на Москва

Американското централно разузнаване вербува руснаци с видеоклип в YouTube. В него те призовават хората да се свързват с информация за икономиката на Русия и управлението на Владимир Путин чрез секретен интернет канал.

Клипът е придружен от кратък текст, в който се пояснява, че агенцията очаква да осъществи контакт с военни, специалисти от разузнаването, дипломати, учени и хора с информация за икономическата и политическата ситуация в Русия.

„Свържете се с нас.

Вероятно има хора около вас, които искат да чуят истината. Ние искаме“ се обръщат от ЦРУ към руснаците.

Във видеото мъжки глас разсъждава какъв е смисълът на героизма и отстояването на човешките права.

„Лесно ни манипулират с лъжи. Но знаем каква е реалността, в която живеем. И реалността, за която говорим шептейки“, казва мъжкият глас.

15 месеца след старта на войната в Украйна, видеоклипът приканва руснаците да станат информатори. Президентът Владимир Путин неведнъж е предупреждавал, че предателите ги грози затвор. 

В същото време руснаци коментират пред Ройтерс, че клипът им изглежда като провокация от Федералната служба за сигурност на Русия. Официалната позиция на Кремъл – „не съм обърнал внимание на това видео“, каза Дмитрий Песков.

В свои коментари, относно публикувано в YouTube видео, насърчаващо руснаците да се свържат с американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), Кремъл заяви, че собствените му специални служби следят западните разузнавателни дейности, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не му е обърнал внимание, но добави, че е убеден, „че нашите специални служби наблюдават това пространство по необходимия начин“.

„Всички ние знаем много добре, че ЦРУ и другите западни разузнавателни служби не отслабват своята активност на територията на нашата страна“, каза още Песков.

ЦРУ се опитва да вербува руснаци и чрез публикуването на пропагандни видеоклипове в приложението телеграм, предават руски медии.

Служителите на американското разузнаване създали канал в приложението. В публикация в него вчера те заявяват, че „за първи път ЦРУ е установило присъствие в телеграм, за да се свърже с онези, които смятат, че е необходимо да сътрудничат на управлението“.

В канала в телеграм било публикувано и пропагандно видео на руски език. В съобщението се посочва, че службата е особено заинтересована от получаването на информация „за икономиката или висшето ръководство на Руската федерация“.

Служители от ЦРУ вчера потвърдиха пред репортери на американската телевизия Си Ен Ен, че очакват да получат от руснаците „информация, от която се нуждаят Съединените щати“, чрез публикуване на съобщения и видеоклипове в телеграм и социалните медии.

Още Новини

Back to top button