Промяна
СВЯТ

Чехия отказва да участва в размяната на танкове “Леопард 2“ за Украйна

Чешкият премиер Петър Фиала заяви днес, че страната не е склонна да се откаже от доставките си на бойни танкове „Леопард 2“, получени от Германия, като част от така наречената кръгова размяна за индиректно предоставяне на оръжия на Украйна, съобщават ДПА и БТА.

„На този етап не сме в състояние да изпратим танковете „Леопард 2″, защото се нуждаем от тях за нашата сигурност“, каза Фиала в интервю за ДПА след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

Германското правителство предоставя част от своята военна помощ за Украйна въз основа на принципа на кръговата размяна на оръжие с източните си съюзници.

Те изпращат на Киев оръжия, произведени в Съветския съюз, с които украинците са запознати и могат да работят лесно, и на свой ред получават модерни заместители от Германия, припомня ДПА.

Миналата година Чехия предостави на Украйна десетки съветски бойни танкове Т-72, в замяна на което германското правителство обеща на правителството в Прага 14 танка „Леопард 2“ и една бронирана ремонтно-евакуационна машина, уточнява агенцията.

Още Новини

Back to top button