Промяна
Икономика

Цената на черното злато регистрира спад, в очакване е на…

Цената на петрола се понижава с около 0,8% в сутрешните часове в Азия на фона на неясния изход от преговорите за дълга на САЩ. Американският президент Джо Байдън съкрати своята азиатска обиколка до срещата на Г-7 в Хирошима и се завърна в САЩ, за да продължи преговорите с републиканците за исканията за орязване на разходите, съобщава Investor.bg.

Тези разговори ще движат пазара днес (22 май), коментира анализаторът Тони Сайкамор от базираната в Сидни IG, цитиран от Ройтерс. САЩ са най-големият потребител на петрол, припомня още той.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 70,94 долара за барел. Европейският „Брент“ достига до 75,04 долара за барел.

През седмицата търговците ще следят внимателно данните за резервите от петрол и горива, прогнозират още анализаторите. Интерес предизвиква и Китай след по-слабите от очакваното данни за икономическото възстановяване през последните седмици.

Ако жилищният пазар в Китай продължи да се свива, а политиците не успеят да реагират има голям риск за забавяне на икономиката. Това ще е лоша новина за потреблението на петрол, а съответно и за търсенето на суровината на пазара.

Китай е най-големият вносител на петрол в световен мащаб и вторият най-голям потребител след САЩ, допълват още анализаторите.

В същото време доклади на Goldman Sachs и JP Morgan сочат, че до края на месеца пазарите ще усетят и ефекта от доброволното намаление на добивите от страна на ОПЕК , което влезе в сила от 1 май. Според наблюденията на JP Morgan от 16 май износът на петрол и рафинирани петролни продукти от страните в групата е намалял с 1,7 млн. барела на ден.

През миналата седмица петролът записа седмичен ръст от около 2% за първи път от повече от месец на фона на ограничените от горски пожари доставки от Албърта (Канада).

Още Новини

Back to top button