Промяна
СВЯТ

Брутални COVID мерки убиха 3-годишно дете

Тригодишно дете, лишено от медицински грижи заради бруталните мерки против COVID в Китай, почина, а от полицията се извиниха на семейството за случая.

Случаят е показателен за това какво представлява политиката на страната за „нулев ковид“ в един свят, в който вирусът, причинил пандемията, вече е далеч от опасен.

За пореден път властите в Китай наложиха изолиране на заразените с положителни тестове, масово изследване за ковид и локдауни на квартали и дори цели градове. Много жители се оплакват от внезапното обявяване на мерките, заради което понякога се стига до недостиг на храна и се затруднява достъпът до медицински грижи на нуждаещите се, припомня Франс прес.

На снимки, които се разпространиха светкавично в социалните мрежи във вторник, се виждат жители на северозападния град Ланчжоу, които отчаяно се опитват да реанимират дете след отравяне с въглероден окис. Бащата на починалото дете се оплака, че Бърза помощ се е забавила, а на него му е било забранено да напусне дома си заради противоепидемичните ограничения. Други жители също изразиха гнева си от случилото се.

Местната полиция публикува днес доклад за инцидента и поднесе „искрени съболезнования“ на родителите. „Приемаме критиките, също и свързаните с контрола върху медиите и потребителите (…), така че подобни инциденти да не се случват отново“, написаха от полицията в Ланчжоу в неочаквано признание.

Случилото се предизвика сериозна обществена реакция и многобройни постове срещу строгата и безсмислена политика за „нулев ковид“. Потребител коментира смъртта на детето с думите „три години пандемия са били целия му живот“.  Това е поредният случай, когато оказването на спешна помощ е било затруднено от политиката на ограничения на Пекин.

Преди месец смъртта на 14-годишно момиче, починало, докато е било под карантина заради неоказана медицинска помощ, също предизвика възмущение. Тогава служителите по цензурата в интернет много бързо скриха информацията за случая. През януари бременна жена направи спонтанен аборт пред вратата на болница в северния град Сиан, недопусната до лечебното заведение, тъй като не е имала валиден PCR тест.

Случаите на КОВИД-19 в Китай отбелязаха най-големият си ръст за последните два и половина месеца, предаде Ройтерс.

Още Новини

Back to top button