Промяна
СВЯТ

Британското разузнаване: Атаките с дронове по руски летища идват от…

Нападенията с дронове срещу руски летища дълбоко в Русия се извършват от руска територия, а „доброволческите отряди“, които Руската федерация е решила да обучи, ще помогнат в борбата с това само частично. Това посочва британското разузнаване в дневната актуализация на Министерството на отбраната на Обединеното кралство за хода на войната в Украйна, пише „Украинская правда“. 

„Като се има предвид ограниченият обсег на дроновете, почти сигурно е, че те се изстрелват от руска територия.“

Разузнаването обръща внимание и на изявлението на губернатора на руската Псковска област, който разпореди организирането на „доброволни патрули“ за предотвратяване на по-нататъшни нападения срещу военното летище „Крести“, където на 29 август са повредени два самолета Ил-76.

Съобщава се, че „около 800 души са се записали в отрядите за борба с дронове – планира се те да бъдат разделени на групи от по 50 души, които да патрулират в определени райони – гранични зони, важни инфраструктурни обекти и летища“.

Разузнавателната агенция смята, че тези доброволни патрули вероятно ще бъдат възпиращ фактор и ще осигурят известна защита срещу евентуално изстрелване на дронове в непосредствена близост до летище.

Но тъй като е доказано, че е трудно да се свалят безпилотни самолети с леко стрелково оръжие, руснаците все пак ще се нуждаят от сериозни системи за противовъздушна отбрана с радари и по-сложно оборудване за откриване на цели, за да защитят тези обекти.

Разузнаването също така посочва, че участието на доброволни патрули показва липса на човешки ресурси за такива задачи.

Още Новини

Back to top button