Промяна
ОБЩЕСТВО

Браво! ВАС изрина олигарха на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки от търг за 350 милиона лева

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) неправилно е преценила, че избраният изпълнител в поръчката за инсталацията за горене на боклук в София не отговаря на изискванията. Също така не е трябвало да връща свързаното с Христо Ковачки обединение „Термо атом“ обратно в състезанието за 291 млн. лв. без ДДС, т.е., близо 350 милиона лева.

Това е окончателният извод на Върховния административен съд (ВАС), който е бил сезиран от класирания на първо място участник „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, съобщава „Капитал“. Според съда той е отговарял на изискванията за строителството на инсинератора и затова КЗК не е трябвало да връща търга в начален етап, така че да даде отново шанс на други кандидати.

Нулева толерантност към корупцията в Promiana.eu: Жената до Гешев лапна 700 бона за консултации от Христо Ковачки, баща му се оказа съдружник във фирма „Жоси“

Така след решението на съда офертата на „RDF Файърд Пауър Плант 2021“ ще бъде прегледана отново от КЗК. В класирането отново ще участва и свързаната с Богомил Манчев „София РДФ 2021“, която бе поставена на второ място предишния път.

А обединението с участие на Ковачки – „Термо атом“, не отговаря на изискванията и няма да може да продължи напред. Това обаче ще забави отново изпълнението на проекта, тъй като предстоят нови оценки на кандидати, нови жалби пред КЗК и нови дела във ВАС. И рискът София да загуби европейското финансиране става все по-голям.

От джоба на народа: Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки прибра 759 млн. само от една фирма – търговец на ток

Избраният през юли изпълнител – консорциум „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, се състои от строителната „Микс-констръкшън“ на Стамен Иванов и Пламен Христов и още три китайски и една турска фирма, които покриват изискванията за опит в строежа на инсталации за горене на боклук.

Схема в Promiana.eu: Христо Ковачки спря да купува ток от АЕЦ „Козлодуй” („къртица” спести загуби на енергийния олигарх от котилото на ГЕРБ-ДПС)

Жалби срещу класирането, направено от „Топлофикация София“, подадоха три от общо петте участника в търга. Това са консорциум „Термо атом 2021“, в който участват свързаната с Ковачки „Атоменергоремонт“ и италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, консорциумът около „Геотехмин“ и две турски фирми – „Гео ран 2021“, както и обединението „София РДФ 2021“, в което е свързаната с Богомил Манчев Джи Си Ар.

Първо в Promiana.eu: Прокурори от Италия разследват Христо Ковачки и „котарака” на Бойко Сашо Сталийски са незаконен внос и горене на боклуци

Следващото решение също може да бъде обжалвано и пак да се стигне до съд, а това значи, че със сигурност инсинератор скоро няма да има, макар и София да осигури част от финансирането за него от Европейската комисия.

Освен това инсталацията за горене на боклук се поставя под въпрос и от новото правителство, което се обедини около тезата, че такава не трябва да има.

Материалът Браво! ВАС изрина олигарха на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки от търг за 350 милиона лева е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button