Промяна
СВЯТ

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в САЩ

Тези две събития, тези драми – в Палестина, и в Украйна, те са като скачени съдове. Трябва да имаме предвид, че в тези конфликти са много мощно ангажирани Съединените щати и съответно страните-членки на НАТО и на Европейския съюз от едната страна.

Това каза пред „Фокус“ геополитическият анализатор Боян Чуков.

„Съвсем наскоро “Ди Велт“ излезе с материал, в който ясно обяснява, че войната в Украйна е загубена.

Тоест, това, което Киев се опитва и продължава да внушава на своите съюзници от Западна Европа и Съединените щати, вече никой не му вярва.

Тук вече въпросът опира до кога ще продължи всичко това, тъй като е очевидно, че вече няма да има оръжие-чудо, няма да има някакви страхотни въоръжения и т.н. Даже, поради една много проста причина, Европейският съюз обеща на Киев 1 млн. снаряда до края на годината, до тук са 30% и повече няма никаква възможност.

В момента се оказа парадоксално, но Южна Корея дава повече боеприпаси на Украйна, отколкото целият военно-промишлен комплекс на Европейския съюз“, добави Чуков.

Според анализатора, Зеленски вече разбира, че той не е желан в Съединените щати.

„Това не е първи случай от подобен характер, да не забравяме, че Володимир Зеленски искаше да посети Израел, искаше да се сещне с Нетаняху. Посланикът на Украйна в Израел е бил извикан и му е било връчено съответно писмо, в което се обяснява, че “Зеленски е нежелан в Израел нито сега, нито в обозримо бъдеще“.

Така че вратата на Зеленски за Израел е затворена, нещо, което е изключително показателно. Но аз напълно разбирам ръководството на Израел, тъй като всяка военна помощ за Украйна е за сметка на Израел и обратното, разбира се. В този план не бихме могли въобще да правим каквото й да е сравнение между геополитическата стойност на Украйна и на Израел за Съединените щати“, каза още Чуков.

По думите му Израел е нещо като 51-ви американски щат, като се има предвид и страховитото еврейско лоби в Съединените щати, което оказва изключително влияние на всякакъв вид избори в Съединените щати, било за Конгреса, било за Белия дом.

„Така че естествено е, който и да е президент на Съединените щати, включително и Доналд Тръмп, ако беше, разбира се, щеше да акцентира върху Израел.

От друга страна, виждаме, че единственото нещо, което може да предложи Украйна в момента на Съединените щати и на страните-членки на НАТО плюс Европейския съюз, това е жива сила, но живата сила вече се изчерпва. Трябва да имаме предвид, че се мобилизират вече младежи на около 17 години, мобилизират се жени, имаше пленена бременна украинка на фронта.

Германците говорят за това, че в Германия има избягали стотици хиляди украинци, които би трябвало да бъдат в редовете на Украинската армия и те сега може би ще тръгнат да ги събират и да се опитат да ги върнат обратно в Украйна и да ги пратят на фронта.

Наскоро Борис Писториус, който е министър на отбраната на Германия заяви публично, че “Германия не е съюзник на Украйна и няма да бъде такъв и няма да участва в сраженията директно“.

Така че да повтаряме в този план какво ще се случи на фронта, едва ли е сериозно. Но трябва да имаме предвид, че въпреки факта, че контранастъплението, така нареченото украинското се провали тотално, Руската армия продължава да тъпче на едно и също място, тя не напредва.

Тук вече е въпрос на стратегия, тук вече е въпрос и на тактика. Няма политическо решение тя да тръгне в настъпление, но вече започнаха да излизат карти, включително полски, които показват горе-долу по какъв начин ще бъде разпределена територията на Украйна. Така че да говорим за Украйна как ще влезе в НАТО, как ще стане член на Европейския съюз, това звучи добре, но това е в един друг виртуален свят.

Има само един проблем – проблемът е на задълбочаващите се противоречия между Съединените щати и Лондон.

Тъй като позицията на Лондон по отношение на Украйна е коренно различна, американците търсят примирие, те търсят връзка вече с Русия, активизира се “Партията на мира“ в Русия, олигарсите пак се раздвижиха, пак започнаха да обясняват, че може би трябва да се спре войната, заговориха за стотиците жертви и т.н.

Докато Лондон е готов да се сражава с Русия до последния украински войник, и тук е съвсем разбираемо“, обясни още геополитическият анализатор Боян Чуков.

Още Новини

Back to top button