Промяна
Политика

Борислав Ангелов: Между „Възраждане“ и Борисов има връзка

Защо „Възраждане“ и нейният лидер не задават нито един въпрос на Бойко Борисов и не се позиционират срещу ГЕРБ, които са първа политическа сила. Има връзка между тях. Това обяви политологът Борислав Ангелов в интервю за подкаста на Мария Лазарова в YouTube.

Според Ангелов миналата година „Възраждане“ са били задействани, когато трябваше да се свали правителството на Кирил Петков.

И сега, когато е необходимо, партията на Костадин Костадинов се включва в подкрепа на тази на Бойко Борисов, каза той.

Политологът прогнозира, че въпреки силните позиции на „Възраждане“, формацията няма да постигне успех на местните избори. „„Възраждане“ има таван, който не може да надрасне. Ще видим на местните избори, че партията няма да постигне успех, че няма да има областен център“, каза Ангелов.

Според него местните избори ще са интересни заради странните местни коалиции, които ще се формират. Той смята, че кметовете, които са се феодализирали, вече не зависят от партиите, а партиите зависят от тях. Затова те ще формират различни коалиции около себе си. Проблемът на местните избори според Ангелов е, че няма национална политика за това каква трябва да бъде местната власт и какви нейните правомощия.

Борислав Ангелов коментира и протестите на земеделците от последните дни. Според него те ясно са показали, че са политически и че обслужват интересите на Бойко Борисов и Румен Радев  да провалят правителството. „ПП-ДБ бяха вкарани в този капан от партньорите си, но за сто дни те показаха, че нямат визия за управление. Имаме правителство, в което министрите не знаят защо са там, нямат самочувствие да провеждат реформи, изпълнителната власт се иззема от парламента“, каза политологът. Той смята и че протестът е показал, че не правителството, а някой друг определя съдбата му. „Ясно е, че решат ли Бойко Борисов и Румен Радев да го свалят, ще го свалят. Същото се случи с кабинета „Петков“, допълни Ангелов.

Той засегна и темата за гласуването с машини като коментира, че те не гарантират 100-процентова сигурност. „Българинът като цяло няма доверие в машините“, каза политологът. Ангелов даде за пример САЩ, където след изборите, спечелени от Доналд Тръмп, конгресът анализира вота и стига до извода, че машините са много уязвими, че в тях лесно може да се вкара зловреден код, който да промени резултатите, както и че хартия е по-сигурна.

Още Новини

Back to top button