Промяна
Политика

Бомба! Удряме ли отново ветото за Скопие заради пребития Християн?

България ще предприеме решителни стъпки, за да защити правата на българите в Република Северна Македония, включително е възможно да спре изпълненението на междуправителствени проекти.

Това заяви министърът на външните работи Николай Милков след като заедно с посланика ни в Скопие Ангел Ангелов беше изслушан на закрито заседание в комисията по външна политика в парламента след поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в югозападната ни съседка.

 

Борисов със свирепа закана към РСМ: Внимавайте да не разлютите българите, защото най-страшно е…

Миналия четвъртък в Охрид трима мъже пребиха секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. В понеделник България извика за консултации в София и посланика ни Скопие Ангел Ангелов заради ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу българите в югозападната ни съседка.

След изслушването във външна комисията Милков коментира:

„Ако РСМ продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница“. 

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

В отговор на въпрос министърът каза, че българският посланик, който бе отзован за консултации, ще остане в София колкото е необходимо. 

Източник: БНР

Още Новини

Back to top button