Промяна
ОБЩЕСТВО

Бодра смяна в БСП: Сергей бие шута на Корнелия

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Сергей Станишев обяви оттеглянето си от шефския пост в Партията на европейските социалисти (ПЕС) и вече се впусна в битката за БСП. Бившият премиер обаче няма никакво намерение да се връща начело на „червените“, довери негов приближен. Станишев оглежда младо лице на партията, което да бутне Корнелия Нинова.

Не е случайно, че Сергей се върна у нас точно 3 седмици преди вота, надушвайки провал на БСП на 2 октомври. Миналата събота той на практика започна кастинг за нови лидери, като събра младежкия актив на БСП в Боровец. Темата на срещата бяха новите професии и възможностите, които се предлагат.

Но стари социалисти бяха категорични, че Станишев вече води кампания по смяна на курса в Столетницата. Сергей е харесван по принцип от младите и има сериозни козове срещу Нинова.

Интересното е, че на форума присъства и служебният земеделски министър Явор Гечев плюс „политолози, социолози, футуролози и хора, вече практикуващи част от професиите на бъдещето“, както написа лидерът на младите социалисти Габриел Вълков.

Бодрата смяна на БСП се снима усмихната със Станишев и Гечев, който е първият председател на младежкото обединение на червените.

Самият Сергей бил убеден, че битката в партията не е за лидерския пост, а за оцеляването ѝ. Мрачните прогнози вещаят, че след още 2-3 избора тя може да се срине под чертата.

Въпросите са два – ще успее ли БСП отново да се докопа до властта, спасявайки главата на лидера си? И ако не, ще успеят ли да се обединят враговете й. Те са многобройни, но всеки дърпа чергата.

От едната страна е лобито на Крум Зарков и Кирил Добрев. От другата са евродепутатът Петър Витанов и пернишкият кмет Станислав Владимиров.

Сега се появява и мощното лоби на Сергей Станишев, което има симпатизанти, а и силен партньор в имиджовия бранш в лицето на съпругата му Моника. Г-жа Станишева е доказвала неведнъж, че успява да вади нови играчи на сцената и да ги превръща в лидери.

Както „Галерия” многократно е писала, Нинова предизвиква периодични вълни от неодобрение сред соцактива със своите решения, които взема в крайно тесен кръг.

Наред с това тя влезе във война с Румен Радев – нещо, което никак не се харесва на левите избиратели.

Станишев отлично знае това и ще се възползва, за да натрупа позитиви. Не е тайна неговото топло отношение към Радев – нещо, което изобщо не се афишира, но може да стане основа за бъдещо сътрудничество.

Факт е, че близки до Станишев дейци помогнаха много за изграждането на Радев като политик и няма да е изненада, ако точно те помогнат за отстраняването на Нинова в името на лявото оздравително единство.

Материалът Бодра смяна в БСП: Сергей бие шута на Корнелия е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button