Промяна
ОБЩЕСТВО

Блага вест: Тома Биков с „Бойко е карикатура” е осъден!

Гражданско сдружение Б.О.Е.Ц /“Българи обединени с една цел“/ осъди на втора инстанция депутата на ГЕРБ Тома Биков заради негово изявление, че сдружението с ръководител Георги Георгиев и разследващият сайт „Биволъ“ са получавали пари от бившия банкер Цветан Василев, за да атакуват премиера Бойко Борисов.

Тома Биков вече е най-ревностен защитник на тартора на шайката, когото преди години, като близък до Меглена Кунева, нарече „карикатура на диктатор”, което болезнено мрази да му се напомня, припомня Promiana.eu.

От „Б.О.Е.Ц подадоха иск за 20 000 лв. за нанесени неимуществени вреди, но Софийският районен съд /СРС/ отхвърли изцяло иска.

Съставът на Софийски градски съд отмени решението на Софийския районен съд, като призна за клеветнически изявленията на Биков и присъди сумата от 1000 лв. за Б.О.Е.Ц, като същевременно разпореди сдружението да плати разноски на ответника Биков в размер на 1073, 50 лв. – „съразмерно с неоснователната част от въззивната жалба“, пише в решението си съдът .

(Пълния текст на съдебния акт можете да прочетете тук.)

На 23.02.2020 г. в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия Тома Биков е заявил, че Б.О.Е.Ц, е „една организация от двама души, която се организира от Цветан Василев“.

И още, по повод публикацията на испанския вестник „Ел Периодико“ за разследването на Каталунската прокуратура за пране на пари във връзка с къщата в Барселона, която се свързва с името на тогавашния премиер Бойко Борисов, Биков заявява :“Купуват една страница в испански вестник, близък до сепаратистите в Барселона с определени връзки с руски служби.

Които не го казваме ние, това е ясно доста преди тази публикация; А че „Боец“ и „Бивол“ от време на време заработват за Цветан Василев, мисля, че това е ясно на всички, това не е никаква тайна.“

Защитата на Биков е възразила в две посоки – че информацията е била общоизвестна и е вече публикувана в медии и че това представлява лично мнение, за което не може да бъде ангажирана неговата отговорност.

Съдът обаче смята, че когато се възпроизвеждат твърдения които вече са публикувани, то авторът на изявлението, в случая Тома Биков, е следвало да заяви това и да се позове на публикациите.

В такъв случай той не би носил отговорност за изявленията си, тъй като това би било отговорност за това, че се е доверил на добросъвестността на първия твърдял информацията, която е евентуално позорна. А Биков едва пред съда се е позовал на предходни публикации, без да е заявил това в предаването на 23.02.2020 г.

На следващо място използваните изрази не представляват оценка, мнение, тъй като съдържат изявление за „знание на определени обстоятелства“. По правило, за разлика от разпространяването на информация, изразяването на мнение има оценъчен характер, поради което мнението не може да бъде вярно или невярно и е противоправно единствено ако е изразено в обидна форма, т.е. ако съдържа обидни оценки и квалификации.

В конкретния случай, изявлението на Тома Биков няма оценъчен характер и по своя характер е клеветническо твърдение за позорни обстоятелства – че сдружение БОЕЦ и поучавало пари от бившия банкер Цветан Василев, за съществуването на което не са представени доказателства пред съда.

Сдружение Б.О.Е.Ц се утвърди като изключително активна гражданска структура, сигнализираща непрекъснато съответните институции, преди всичко прокуратурата, за корупционни практики и други нарушения.

Сред придобилите най-голяма известност сигнали са освен този за къщата в Барселона, също и по повод снимките на банкнотите и кюлчетата от спалнята на Борисов.

Материалът Блага вест: Тома Биков с „Бойко е карикатура” е осъден! е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button