Промяна
ОБЩЕСТВО

Беззаконие в Promiana.eu: Антон Славчев отказа 1 млн. лв. за КПКОНПИ от Европа – не може да щипва с „наша фирма“?

Полулегалният шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Антон Тодоров Славчев блесна с ново беззаконие, алармира източник на Promiana.eu, запознат в детайли със схемите на шампиона по имоти от високите етажи на властта.

СХЕМАТА

През юли 2022 г. по искане на Антон Славчев е прекратен сключеният административен договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“ за изпълнението на проект „Реализиране на ЦАИС „Анализ на корупционния риск“ на стойност 1 млн. лева.

Изпълнението на проекта бе от ключово значение както на национално ниво в контекста на задълженията на Комисията за обработка и проверка на декларациите на лицата, заемащи висши публични длъжности, така и в контекста на изпълнение на международни препоръки – в рамките на върховенството на закона, както и отразява препоръки на ГРЕКО от последния публикуван доклад от Петия кръг на оценка.

Проектът бе в изпълнение на мярка от Актуализираната пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за развитие на електронното управление в Република България 2019-2023 г.  С изпълнението на проекта щеше да се осигури цялостно електронизиране и автоматизиране на процесите по подаване, обработване, съхранение и проверка на декларациите на лицата, заемащи висши публични длъжности, минимизиране на субективния фактор при извършаване на проверките и анализите, улесняване на изпълнението на задълженията на лицата, заемащи висши публични длъжности.

В нарушение на принципите на Закона за публичните финанси, след като бе прекратен без мотиви проектът и бяха загубени договорените европейски средства по оперативната програма, в бюджета на Комисията за 2023 г. са заложени национални средства в размер на 300 хил. лева за една от дейностите от проекта – Разработване и внедряване на информационна система „Анализ на корупционния риск“.

Неясно е защо Славчев доброволно се е отказал от европейско финансиране по вече спечелен проект, като е предпочел да поиска бюджетни средства за основната дейност от нея. Може би заради завишения контрол по разходване на европейски средства изборът на обичайната фирма, получаваща редовно средства за дейности, свързани с публичния регистър – „Сирма Солюшънс“ АД, би бил очевадна корупционна схема.

На фона на тези разкрития би било наивно да се очакват каквито и да е резултати, още по-малко обективни, от работата на КПКОНПИ. Не и с това ръководство.

Следва също така да се замислим дали е удачно предложеното в законопроекта на МС за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, да бъде изграден на канал за вътрешно подаване на сигнали и създаването на централен орган за външно подаване на сигнали, който да е в КПКОНПИ.

Очаквайте нови разкрития от кухнята на КПКОНПИ за безобразията на Антон Славчев – само в Promiana.eu

Материалът Беззаконие в Promiana.eu: Антон Славчев отказа 1 млн. лв. за КПКОНПИ от Европа – не може да щипва с „наша фирма“? е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button