Промяна
КРИМИНАЛНИ

Безделничеството, проституцията и просията не са престъплания

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредбите на чл. 329, ал. 1 и ал. 2 от Наказателния кодекс, които се отнасят за просия и за неполагане на труд. Това става известно от сайта на съда, където се отбелязва, че пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно.

Решението на съда е по искане на главния прокурор Иван Гешев от 3 май т.г. В него той посочва, че разпоредбите на чл. 329 са твърде остарели и несъответстващи на реалните обществено-икономически условия в страната.

Според главния прокурор текстът от закона не съответства на Конституцията, която прогласява труда като изконно човешко право, не и като задължение, а също и на редица международни актове.

Текстовете от Наказателния кодекс, атакувани пред КС, са от главата за престъпления против реда и общественото спокойствие и са от повече от 30 години.

Първата алинея се отнася за пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, което се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. Втората алинея е за този, който системно се занимава с просия. Той се наказва с пробация за срок до две години.

 

По отношение на чл. 329, ал. 1 решението е прието с девет гласа. Съдия Янаки Стоилов подписа решението в тази част с особено мнение. По отношение чл. 329, ал. 2 решението е прието с десет гласа.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

Криминално

Новините Днес

Още Новини

Back to top button