Промяна
КРИМИНАЛНИ

България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод на поредния полицай, който загуби живота си в изпълнение на служебния си дълг, предаде БГНЕС.

Както бе съобщено, снощи около 21 часа край Стралджа полицейски патрул е спрял за проверка бежанец на пътя. Докато са разговаряли с него, преминаващ лек автомобил е блъснал полицая, който по-късно е починал. Алкохолната проба на водача е показала над 1 промил.

„Съболезнования към неговите близки и колеги. България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите. Очевидно този случай е поредното доказателство, че има системен проблем. В него се преплитат двете основни тревожни тенденции – засиленият мигрантски натиск и убийствата по пътищата в страната ни, извършени от пияни и дрогирани шофьори“, каза още Милева.

„Крайно време е декларираното взаимодействие между институциите да прерасне в реални и бързи действия. На всички ни е ясно, че трябва промяна в законодателството и тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори. Отдавна главният прокурор внесе експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта. Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния, включително при управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества да се отнема превозното средство в полза на държавата, ако е собственост на дееца“, каза още тя.

„Прокуратурата на Република България многократно е напомняла, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на НК и че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътнотранспортни произшествие. „Водещи сме в Европа в поредната черна класация за пътнотранспортни произшествия и пътен травматизъм и това трябва да спре“, каза още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

if (d.getElementById(id)) return;

js = d.createElement(s); js.id = id;

js.src = "http://connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=369291243233604";

fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);

}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Криминално

Новините Днес

Още Новини

Back to top button