Промяна
Политика

Асен Василев няма цедка в парламента, заговори за изнасилване на…

Служебният премиер Гълъб Донев гарантира, че българските граждани няма да са „на тъмно и студено“ през тази зима. Изказването си той направи от парламентарната трибуна в отговор на критиките, че служебният кабинет не внася изцяло нов бюджет за разглеждане от депутатите, а иска удължаването на настоящия.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ текстовете бяха одобрени на първо четене. Ако бъдат гласувани без промяна и на второ четене, догодина минималната работна заплата ще запази размера си на 710 лева месечно.

Максималният осигурителен праг също остава на ниво от 3 400 лева.

Припомняме, че служебният финансов министър Росица Велкова нееднократно предупреди, че със запазване на всички политики през цялата следваща година дефицитът може да достигне над 11 милиарда лева.

Най-сериозни критики към липсата на редовен бюджет отправиха от „Продължаваме промяната“ и БСП. Корнелия Нинова от левицата призова за пакет от мерки, който да бъде изработен от депутатите между двете четения:

„Един пакет умен, един пакет умерен, с който да не нарушаваме финансовата дисциплина, да не поставяме под риск българската държава – икономически и финансово, но и да помогнем на хората през тази зима“.

Асен Василев от ПП отхвърли критиките на ГЕРБ-СДС, че водената от него като министър на финансите политика е била проинфлационна и посочи, че удължителният закон ще доведе до неизвестен дефицит:

„През удължителния закон има редица разходи и редица политики, които са смислени, но които няма как да бъдат направени нормално. Те ще трябва да бъдат направени през преходни и заключителни разпоредби, през изнасилване на бюджетния процес – изнасилване е точната дума.

Кирил Ананиев от ГЕРБ, също бивш министър на финансите, разкритикува Василев и предложи всички депутати: „Да изготвим един общ документ с най-важните и неотложни политики и приоритети, който да стане основа на програма за управление на едно редовно правителство и да направим коалиция на разума“.

Настоящият финансовият министър Росица Велкова изслуша разискванията без да взема отношение по тях.

Служебният премиер Гълъб Донев обаче защити удължителния закон, в обръщение от трибуната на НС той заяви: „Български граждани, вие няма да бъдете на студено и тъмно през тази зима, защото това го гарантира служебното правителство – с договорите за доставки, които организира, прозрачни търгове за доставките на газ“.

А по повод информацията за намерение на служебното правителството да позволи на „Лукойл“ да изнася рафинираните си продукти премиерът Гълъб Донев заяви:

Това е нонсенс – не може да имаш разрешение да доставяш суров петрол и да го преработваш, а в същото време да нямаш възможност продуктите, които са извън тези, които се реализират тук на пазара, да не могат да бъдат изнесени – или рафинерията трябва да спре“.

Същевременно по-рано днес Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене облагането с 33% на свръхпечалбите на енергийните компании. Обхватът на мярката обаче остана под въпрос и ще се реши в пленарната зала.

Още Новини

Back to top button