Промяна
Политика

Асен Василев: Ако някой ви каже това – лъже!

Навсякъде в Европа, откакто бе приет механизмът за заплащане на въглеродни квоти, стана ясно, че всички мини са на доизживяване. Токът, произведен от въглища, е наполовина по-малко от миналата година, производствената цена е 40 ст. на киловатчас бе защото някой ги ограничава. Това каза пред bTV финансовият министър Асен Василев.

„Стара Загора не е регион, където няма чужди инвестиции, който е с трудна инфраструктура. 

Що се отнася до това, че ще се намали с 40% работата до 2026, то тази година е спаднала работата с 50%. За двете американски централи – на едната и изтича договорът 2024 г., другата 2026, държавата чрез НЕК им плаща въглеродните квоти, затова те в момента работят.

Техният ток няма да може да излезе на пазара, ако не се плащат от държавата въглеродните квоти. Почти сигурно е, че след като изтекат договорите им, те или ще намалят драматично, или ще затворят така или иначе“, каза Василев.

„Държавата може да направи нещо и точно затова са тези планове за справедлив преход, ПВУ, да се насочат около 4 млрд. лева в следващите 4-5 години, които да влязат в региона и държавата да подпомогне хората, така че те да си намерят достатъчно добра работа, каза още финансовият министър.

Пазарът за въглища изчезва, защото е скъпо, добави той. Огромна част от тези хора ще продължат да работят, даже и в деня, когато мината произведе последния тон въглища, имаме поне 10 г. работа за да няма екологична катастрофа в този регион – инвестиции, рекултивация и т.н.“, отбеляза Асен Василев.

„Ако някой ви лъже, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже“, подчерта той.

„Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото те самите виждат, че пазарът налага ограничение, а не правителството. Докато пазарът плаща 90 евро на тон, няма как токът от мините да е конкурентоспособен в обемите от преди това, подчерта финансовите министър. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции, но не трябва да отлагаме до последния ден. Отсега до 2038 г. казва планът как този процес върви плавно“, уточни финансовият министър.

„Не ме интересува кой излиза да говори пред журналистите в парламента, а дали са приети законите, случват ли се нещата за Шенген и еврозоната… Всички закони за еврозоната са приети, изпълнили сме си задълженията, допълни Василев. “, каза още Асен Василев.

Още Новини

Back to top button