Промяна
ОБЩЕСТВО

ПРИЖИВЕ: Виктор Вълков платил погребението си

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Дипломат, министър на външните работи, вицепремиер, неуспял кандидат за президент, ерудит, но също и агент с псевдоними Пенчо и Пенчев от Второ управление на ДС, Виктор Вълков почина на 86-годишна възраст в сряда, 6 юли. Приятелят му Любен Гоцев, който си отиде преди две години, го беше „назначил” за говорител на легендарния кръг „Монтерей”.

Вълков не беше добре в последните месеци. Той не криеше това и в разговорите си с репортерите на „Уикенд”. Казваше, че чака с нетърпение смъртта си и даже бе планирал предварително погребението си. Бил много доволен от погребалната агенция, организирала преди години изпращането на сестра му – журналистката Ивайла Вълкова, и я наел да направи и неговото.

Хората се шашнали, когато настоял да си плати предварително…

Виктор Вълков обаче принадлежи и на още един кръг – „Банкя”, за който, също се твърди, че е изстрелял във властта не един и двама политици, дори и премиери. Още по-тайнственият кръг „Банкя”, според самият Виктор Вълков, дори е предшественик на прочутите вторнишки обеди в „Монтерей”.

Основна фигура в него е бившият полицейски шеф Чавдар Чернев. Виктор Вълков и Чернев са не само приятели, но и бизнеспартньори. Те двамата започват да правят сбирки на приятели и колеги – дипломати и ченгета, още в средата на 80-те години в тогавашния най-шикозен хотел в центъра на София „Шератон.”

След промените традицията продължава. Някогашните важни клечки в МВР и външно министерство, започват редовно да се събират в ресторант „Бялата къща“ в Банкя. Виктор Вълков, редом с Чавдар Чернев, отново е един от стълбовете на срещите на кръга „Банкя”.

Нещо повече, мнозина подчертават, че точно Виктор Вълков е топлата връзка между „Банкя” и „Монтерей”, като и двата кръга се състоят основно от дипломати, генерали, полицаи, експерти от спецслужбите.

При най-малкия намек, че това е задкулисието на прехода, Вълков винаги е отговарял насмешливо, че подобни сензационни изводи са просто медийни легенди, а и как ще въртят тайни заговори, след като на съседните маси винаги има разни хора, които могат да подслушват!

Впрочем, самият Виктор Вълков винаги е подчертавал, че той е избрал прословутото заведение „Монтерей“ за вторнишките раздумки. Причината е, че му омръзнало, по негови думи, да пътува 40 минути до родното място на Бойко Борисов, а „Монтерей” е на ул. „Жолио Кюри“, точно срещу блоковете, в които живеят основната част от редовните участници във веселите сбирки на разузнавачи и ченгета.

Повечето от тях са не само комшии, но и партньори в общи фирми. То и затова сбирките се правели във вторник, понеже повечето от участниците в тях работели, а в понеделник се правят оперативки, спускат се задачи и т.н.

През годините Виктор Вълков също е умел предприемач. Той прави бизнес заедно с Чавдар Чернев. Преди да оглави Софийско градско управление на МВР, Чернев, който винаги е бягал от публичност и досега не е дал нито едно интервю, е бил зам.-началник по линия на Държавна сигурност във Второ РПУ.

Неговият баща Антон Чернев е дългогодишен началник на 6-и отдел в Трето управление на ДС. И да отбележим, че Йордан Соколов е министърът, който се престраши да уволни Чернев от МВР, а той, както казват запознати, взел тогава кола от приятеля си Виктор Вълков и отпрашил за Виена. 

Да припомним, че преди години като кмет Бойко Борисов извади и показа нотариално заверен договор, от който стана ясно, че е отстъпил акциите си на съдружника си Чавдар Чернев.

Като прибавим към компанията на Любен Гоцев и Чавдар Чернев, още и Младен Михалев-Маджо, с когото Виктор Вълков е основал „Интернешънъл Асет банк”, трезора, приемник на бившата Първа източна международна банка, известна като банката на СИК, горе-долу това са според запознати, най-близките приятели и съратници в бизнеса на покойния вече шеф на казионния БЗНС. 

Впрочем, Виктор Вълков е потомствен деец на земеделската партия. Неговият баща Георги Вълков, който е завършил висшето си образование в Прага, е сред водачите на БЗНС и е виден антифашист. През 1942 г. е осъден на смърт по обвинение, че работи за американските тайни служби, като преди това срещу него е имало сложна разработка на полицията и немските служби.

Присъдата е разписана лично от цар Борис III. Години по-късно съдбата среща синовете – Симеон и Виктор Вълков, а според градската легенда точно кръгът „Монтерей” довеждат Сакскобургготски за премиер на България. 

Виктор Вълков на свой ред също винаги е бил изкушен от политиката, въпреки че в интервютата си твърди обратното – че няма никакви амбиции за власт. Той става шеф на БЗНС през 1990 г. и влиза във Великото народно събрание от листите на земеделците.

През лятото на 1990 г. е кандидат за президент, но оттегля кандидатурата си, след като не успява да получи 2/3 от гласовете в парламента. По този повод ще каже, че е въвлечен в тази президентска надпревара малко против волята си, просто като лидер на БЗНС. Бил обаче много доволен заради неслучилия се избор, понеже нямал никакви политически мераци, по принцип.

Иначе е член на земеделската партия още от 1965 г., а от 1973 г. работи в администрацията на Постоянното присъствие на БЗНС, известна като единствената партия в света, приела за своя чужда програма – тази на БКП.

След промените, през декември 1990 г. Вълков е вицепремиер в правителството на Димитър Попов. По това време е и министър на външните работи. През следващите години, чак до 2006, е последователно посланик в Турция и в Хърватия.

По образование е инженер, през 1959 г. завършва Машинно-електротехническия институт в София. Работил е обаче съвсем за кратко по специалността си в столичен завод и веднага след това се отправя към различни точки по света, като търговски представител.

Надарен с тънко чувство за хумор, Виктор Вълков, казват, на всяка цена искал в личния му телефонен номер да присъстват джеймсбондовските цифри 007. Нищо чудно, той самият дълго време остава незабележим за Комисията по досиетата. Преминават няколко проверки, които така и не стигат до името му.

Едва през 2014 г. при поредно подреждане на някакви архиви на МВР, извадени Бог знае откъде, неочаквано изскача картонче с името на Вълков. Според зеленото документче той е вербуван за агент през 1957 г. от Второ управление на ДС – контраразузнаването, отдел 01 „Английска и американска линия”.

Според картончето бил превербуван, каквото и да значи това, отново през 1964 г. Нищо повече не е известно за агентурната дейност на потомствения земеделец. Когато е потърсен от медиите за коментар на тази сензация, в присъщия си ироничен стил Вълков казва: „Ще ви отговоря така, както обичаше да казва руският външен министър Андрей Громико: „No Comment”.

В друго интервю е още по-образен: „ Ако някой си мисли, че съм се затворил в тоалетната и съм плакал безутешно, греши!”.

Още в края на 50-те години от Държавна сигурност проявяват интерес не само към Виктор Вълков, но и към неговата по-голяма сестра, забележителната журналистка Ивайла Вълкова. Да уточним само, че нейният първи съпруг е Петър Увалиев, за да стане ясно за хора от каква интелектуална класа става дума.

Братът и сестрата Вълкови са вербувани в края на 50-те години,  като Виктор Вълков е агент Пенчо, а на Ивайла Вълкова е даден псевдоним Бистра. От ДС считат, че с наследниците на разстреляния като сътрудник на американските служби Георги Вълков е възможно да се свържат представители на разузнавателните служби на Великобритания и САЩ.

Затова през 1961 г. Ивайла Вълкова е изпратена в Москва като кореспондент на в. „Земеделско знаме”. Според запознати тя имала задача да установи в руската столица контакт с дипломати от посолството на САЩ в СССР. Това било съвместна операция на нашите служби и на Лубянка.

Съобщава се още, че Бистра събрала секретна информация за предстояща координационна среща във Виена на дипломати, по-скоро шпиони под дипломатическо прикритие, базирани в източноевропейските страни. Как се е развила по-късно кариерата в разузнаването и контраразузнаването на Пенчо и Бистра, историята мълчи засега.

Известно е обаче, че в края на 60-те години Ивайла Вълкова се запознава в София, в унгарския ресторант на бул. „Раковски”, с тогавашния кореспондент на сп. „Нюзуик” у нас Ричард Столц. Години по-късно той става зам.-директор на ЦРУ.

През 2002 г. двата се виждат още веднъж в София. Тогава Ивайла Вълкова го кани на обяд в ресторант „Монтерей”. С тях, на тази среща са, разбира се, брат й Виктор Вълков и неговия най-близък приятел ген. Любен Гоцев.

С прословутия ресторант „Монтерей” е свързана и друга, може да се каже на пръв поглед забавна, но всъщност доста показателна история, от преди няколко години. Оказа се, че прякорът на Румен Петков – Запалката е измислен от Виктор Вълков.

А въобще, че има такъв прякор, разкри покойният шеф на митниците Ваньо Танов. Пред комисия в Народното събрание той обясни, че в прихванати разговори на оперативно интересни лица е споменат Румен Петков, тогава вътрешен министър, като Запалката.

След като скандалът избухна, Виктор Вълков в присъщия си небрежно-шеговит маниер обясни тогава в медиите надълго и нашироко: „Преди няколко години си позволих да подаря на Румен Петков една запалка. Още като му я дадох, той ми каза: „абе, не ми давай такава запалка, ще я изгубя” и след 3 дни го гледам, че пали с онези, дето ги продават по супермаркетите, понякога ги връщат като ресто. Аз го питам – „къде е онази, хубавата”, а той ми вика: „загубих я”. Тогава му казах: „тогава ти си вече за мен Запалката”.

Възможно е в някакъв разговор, който обаче аз съм много любопитен как е и от кого е бил чут, защото – ако е чут с т.нар. СРС, искам да знам кой го е оторизирал и въз основа на какво към мен е подходено по такъв начин.

Ако това е станало някъде на маса и се е прокарало „Запалката”, никой няма да умре от това. Освен това му казах, че – когато не ме слуша, прави понякога грешки”. Показателно последно изречение!

В личен план покойният дипломат има два брака, но никога не говори публично за бившите си съпруги. Известно е, че има син Георги, който носи името на дядо си. Завършил е икономическия институт в София, специализирал е във Великобритания и от години живее там.

Материалът ПРИЖИВЕ: Виктор Вълков платил погребението си е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button
رقص مصري سكسي arabgrid.net rww kd
love beneath the stars episode 1 teleseryegroup.com ika 6 na utos dec 14
سكس عربى مجان matureporni.com سكس بنت جميله
kutty movie collections coxhamster.mobi wwwxxocm
3gp king xxx sex porndad.mobi xxxxx viboe
human digest fullindiantube.com x xxvide
bagyong amang 2023 update pinoytvfriends.com la vida lena dec 29
sexy moms porn videos hqtube.mobi sex rap video
gujarati sex.com fuckhindi.com nude bhabi com
open video blue noticieroporno.com krazzy4
bengali naked girls lambotube.mobi sexwap
top1 porn coffetube.mobi kannada super sex video
dangal online movie umbako.mobi college xnxx
house wife fuck xxxfiretube.com indian girls sex xvideos
www.xxxxx.in xixtube.info www.xviedos