Промяна
ОБЩЕСТВО

Позор! ГЕРБ отсвири НС и позицията на България към войната заради трибунка на Бойко

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Позор за ГЕРБ! Депутатите от бившата управляваща партия напуснаха дискусията в парламента около позицията на България спрямо руската инвазия в Украйна, за да се присъединят към своя лидер поредната му пиар акция.

Четири часа от началото на пленарния ден политическите партии в НС не могат да се обединят около обща позиция на Народното събрание за военните действия, които Русия започна тази сутрин в Украйна.

Прави впечатление, че на няколко пъти председателите на парламентарните групи се събират на общи заседания, но от тях досега така не е и произтекла обща позиция.

Формално имало желание за декларация от всички парламентарно представени политически сили, но още се изчиствали позициите, коментират общо участници в съвещанията.

Междувременно Христо Иванов от „Демократична България“ използва обсъжданията по бюджета на съдебната система, за да изрази позиция за военните действия на „диктатор, който се опитва да ревизира следвоенния ред“.

Депутати от ГЕРБ пък напуснаха НС, за да се присъединят към извънредно изявление на лидера си Бойко Борисов в партийната централа. От изказването на бившия премиер се разбра, че партията му настоявала да се приеме като обща декларацията, която ГЕРБ – СДС представи още преди два дни.

Първите две точки в нея са, че Народното събрание „осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна“ и „призовава партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация“.

Според Борисов две партии в парламента не приемали частта за санкциите, като не посочи имената им. От изявлението на лидера на ГЕРБ обаче не се и разбра дали депутатите му участват в писането на нова обща декларация, а не на налаганата от бившата управляваща партия. Иначе Борисов се обяви за „единство на нацията“.

Намерение за обща декларация от парламента заяви още в началото на деня председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, като до него бяха лидерите на всички останали парламентарно представени партии с изключение на Костадин Костадинов от проруската партия „Възраждане“. Според Гюров обаче все пак декларацията щяла да бъде съвместна.

Материалът Позор! ГЕРБ отсвири НС и позицията на България към войната заради трибунка на Бойко е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button