Промяна
ОБЩЕСТВО

НАРОДЕН ГНЯВ: 4000 гонят Румен Вълка от Павликени

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Близо 4000 подписа вече са събрани от гневни жители на община Павликени срещу инвестиционното намерение на „Петрургия” ЕООД да строи завод за каменна вата с енергоизточник инсинератор за изгаряне на RDF (гориво от отпадъци) в близост до базалтово находище в землището на село Върбовка.

Инвеститорът „Петрургия“ е собственост на бизнесмена от котилото на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка. Дружеството добива базалти в находището на Върбовка, като срещу кариерата се проведе референдум през 2013 г., който след съдебни перипетии се оказа неуспешен.

В съоръжението на олигарха се предвижда да бъдат изгаряни приблизително 1200 тона модифицирани отпадъци ежедневно, или приблизително 438 000 тона годишно.

Народен бунт: В Павликени търсят Румен Вълка да го бият, не искат горящият боклук да трови децата им

Подписката стартира реално на 14 февруари и се организира от Инициативен комитет „За Павликени”, учреден 2 дни по-рано. Председател на комитета е ветеринарният лекар д-р Ивелин Иванов, а членове предприемачът и собственик на фирма „ЕкоПрод” Димитър Димитров, земеделският производител Николай Донев, юристът Димитър Палов и мотоциклетният механик Мартин Маринов.

Пред „Борба” д-р Ивелин Иванов подчерта, че всичко, което прави комитетът, е публично и от самото начало това е изцяло гражданска инициатива, като няма да допуснат тя да се политизира или институции да си припишат заслугата.

Олигарх на Бойко и Доган драпа да гори боклука на България (Румен Вълка вади 500 млн. лв. за завод до Павликени)

Интересът на гражданите е голям, подписката набира скорост, затова от Инициативния комитет „За Павликени” вече търсят допълнително доброволци, за да се увеличи броят на екипите. Подписи в общинския център Павликени се събират на 14 пункта и обектите са разнообразни – ветеринарен кабинет на пазара, магазини, нотариат, книжарница, аптека, салон за красота, фризьорски салон и т. н., като списъкът постоянно се обновява.

Пунктове са разкрити и във всички 19 села на общината. Призивите са да се подпишат колкото се може повече хора, защото само обединени можем да постигнем целта – да се спре проектът с необратими последици за околната среда, който би застрашил здравето на хората.

Вече е ясно: Гешев няма да разследва Борисов, Горанов, Маджо, Еврото, Вълка. Защо?

На 20 февруари с гражданското недоволство на жителите на община Павликени се солидализира и Велико Търново, където също се учреди Инициативен комитет с основна цел събирането на подписи срещу завода за каменна вата.

На събранието в хотел „Алегро” присъстваха над 60 души, както и гости от община Павликени, които да подпомогнат организационно дейността на местния комитет в началото. За председател бе избран Владислав Иванов, който бе сред първите, които се заеха с разглеждането на доклада за въздействие върху околната среда, представен от инвеститора.

Румен Гайтански – Вълка: Враг №1 на Павликени, народът излиза на протести срещу олигарха на ГЕРБ-ДПС

Останалите членове на Инициативния комитет са адвокат Сева Памукчиева, Пенчо Пандъков – хидробиолог, Мирослава Попова – специалист по връзки с обществеността в екологични неправителствени организации, и студентът по екология Теодосий Тодоров. Подписката във Велико Търново също стартира.

И тъй като обхватът на гражданската инициатива се разширява, на 21 февруари членове на павликенския комитет са се срещнали с жители на Сухиндол и представители на местния бизнес в сградата на Общината. „Местните животновъди, лозари, зърнопроизводители не желаят заводът да бъде построен, а кметът на Сухиндол ни осигури подкрепа, за да направим в читалище „Трезвеност” учредителното събрание”, заяви за нашата медия участник в срещата.

То ще се състои там на 28 февруари от 17,30 часа. Ангажимент за организирането му са поели бизнесменът Иван Карагьозов и Цветомил Гърбов. След като се учреди Инициативният комитет, с пълна сила започва събирането на подписи във всички населени места на общината.

Инициативен комитет и стартиране на подписка ще има и в община Левски, Ловешка област.

Подписи ще се събират поне до края на март, като набирането им ще бъде прекратено седмица преди да се проведе заседанието на Експертния съвет на РИОСВ – Велико Търново, за да бъде подписката оформена и да придобие официален вид. Освен на Експертния съвет тя ще бъде представена и на други институции, които тепърва ще се уточняват.

Материалът НАРОДЕН ГНЯВ: 4000 гонят Румен Вълка от Павликени е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button