Промяна
СВЯТ

Bloomberg: Защо западни експерти предричат поражение за Украйна през зимата

Един продължителен конфликт в Украйна може да се окаже катастрофален за Киев и западните му партньори, пише експертът Хел Брандс в статия за Bloomberg.

„Ако конфликтът в Украйна се проточи през зимата, ситуацията може да се окаже катастрофална за изтерзаната Украйна, страдащата от недостиг на енергия Европа и все по-разсеяния Вашингтон: Киев и Западът ще бъдат разбити“, подчертава той.

Брандс допълва, че ВСУ вече са изтощени, а за украинския президент тактиката на изчакване крие както вътрешнополитически, така и дипломатически опасности.

Сега Киев балансира между опасността от бездействие и опасността от неуспешна офанзива.

Какво ще се случи през зимата в Украйна

Още на 15 ноември украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че почти половината от енергийната система на страната не работи.

На 8 декември Зеленски беше принуден да признае, че е невъзможно да се възстанови на 100 процента енергийната система на страната му сега и за това е необходимо време, което не достига.

Икономистът от Масачузетския технологичен институт Саймън Джонсън специално за The Washington Post е коментирал украинската икономика и енергийна система и е стигнал до заключението, че действията на украинското правителство са безсмислени от гледна точка на целия световен опит.

Украинската икономика се опитва да функционира, докато инфраструктурата е сериозно повредена: металургичните заводи на „Каметстал“ и други големи промишлени предприятия са спрени поради прекъсване на електрозахранването.

Загуби на украинските въоръжени сили към днешна дата

На 16 декември съветникът в кабинета на Зеленски Олексий Арестович заяви, че украинските въоръжени сили са изправени пред сериозни трудности през зимата. Седмица по-рано той се оплака от натиска върху украинските въоръжени сили по цялата фронтова линия. Старите проблеми на украинската армия не изчезват, а към тях като снежна топка се прибавят нови.

На 15 декември бе съобщено, че силно изтощените украински въоръжени сили са се опитвали в продължение на 24 часа да напреднат в посока Бахмут в района на Северное и Красногоровка, но не са успели.

А украинските въоръжени сили в същото време все още се опитват да направят нещо на фронта. И неуспешно.

За нормално функциониране на украинската икономика в момента изобщо не може да става дума. Валерий Залужни, началникът на украинската армия, се изказа по-категорично по тази тема в интервю за Economist преди дни. Той отбелязва, че в момента Украйна е на ръба на пропастта.

За да насърчат по някакъв начин Украйна, САЩ обещаха да изпратят батарея от системи за противоракетна отбрана Patriot. Но според военни експерти това явно не е достатъчно, за да се затвори небето над Украйна.

В известен смисъл възможната доставка на тези системи играе ролята на допинг. Но това ще е достатъчно само за кратък период от време. А зимата ще е дълга.

Залужни не крие, че е напълно възможен сценарий, при който електропреносната мрежа ще бъде напълно унищожена, което може да деморализира украинските войски, които и без това не са в най-добро състояние.

През зимата на 2022/2023 г. температурите може да достигнат -20 до -25 градуса по Целзий. Това значително влошава положението както на ВСУ, така и на Киев.

Загуби на украинските въоръжени сили към днешна дата

На 16 декември съветникът в кабинета на Зеленски Алексей Арестович заяви, че украинските въоръжени сили са изправени пред сериозни трудности през зимата.

Седмица по-рано той се оплака от натиска върху украинските въоръжени сили по цялата фронтова линия. Старите проблеми на украинската армия не изчезват, а към тях като снежна топка се прибавят нови.

На 15 декември бе съобщено, че силно изтощените украински въоръжени сили са се опитвали в продължение на 24 часа да напреднат в посока Бахмут в района на Северное и Красногоровка, но не са успели.

Освен това имаше съобщения за прекъсната атака на украинските въоръжени сили край село Сладкое в южната част на Донецка народна република.

В края на миналата седмица The Daily Telegraph съобщи, че само в посока Бахмут украинците са загубили най-малко 10 000 души. Възможно е броят им да се е увеличил значително досега – болниците са препълнени с тежко ранени хора.

Студът забавя инициативата. ВСУ не разполага с достатъчно униформи. Поради повредени електропроводи в градовете на фронтовата линия няма електричество, което принуждава украинските военни масово да търсят генератори, за да осигурят елементарни нужди.

Това се отразява и на качеството на полевите комуникации, което също е много лошо за евентуална офанзива. Всеки удар на ВСУ е подобен на предишния. Настъплението следва същия сценарий и приключва веднага след като се включва руската едрокалибрена артилерия.

Наред с другите проблеми, ВСУ не разполага с достатъчно танкове за настъпление, а леките превозни средства не са оборудвани със зимни гуми. Изявлението на украинския министър на отбраната Алексей Резников, че ВСУ ще бъдат готови да настъпят веднага щом калта замръзне, прилича по-скоро на блъф.

Настъплението изисква и достатъчно количество дронове, а украинските въоръжени сили почти не разполагат с такива.

Съобщението, че Чехия ще произвежда безпилотни апарати за Киев, прилича по-скоро на ободряване за правителството и командването в трудната ситуация. Киев не разполага с най-важния ресурс – времето, необходимо за възстановяване за настъпление.

Ако продължи да изчаква подходящия момент за нанасяне на удар, това може да се превърне във вътрешнополитическа и дипломатическа криза за Зеленски, съобщават световните издания. Ако премине в настъпление, има голяма вероятност то да се провали.

Тази дилема няма правилно решение. Но тя може да бъде разрешена само ако Киев се съгласи на мирни преговори.

Още Новини

Back to top button