Промяна
Политика

8 лева за литър бензин? БСП и Възраждане предупреждават за скок в цените на горивата, Промяната ликува

Както съобщи, на първо четене парламентът забрани на „Лукойл“ да изнася нефтени продукти, освен за Украйна. Против се обявиха БСП и „Възраждане“, които предупредиха, че това ще доведе до ръст на цените на бензина.

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“, „Български възход“ и независимия Явор Божанков.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против с мотива, че така ще се стигне до ръст на цените за крайните потребители и затваряне на рафинерията.

„Блокираха руския петрол, ще блокират нашите майкопродавци и „Нефтохим“ и от това ще спечелят както при газа, основният „оркестрант“ – САЩ. Следователно – с това антибългарско решение ние ще си усложним и енергийните баланси, и други баланси“, смята Румен Гечев от БСП. 

Депутатът Стоян Таслаков пък е на мнение, че „когато горивата станат по 8 лева, ще трябва да си събираме нещата и да изчезваме“.

От Промяната очакват спад на цените

„Дерогацията безспорно е едно от най-големите постижения на кабинета „Петков“. Днес разглеждахме в парламента законопроект, който всъщност забранява на „Лукойл“ да изнася горива“, заяви по БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев.

„Това, което планираме от ПП е да внесем допълнение и изменение на това предложение, така че да допълним решението на ЕК да се изнасят частично горивата към Украйна и трети страни“, допълни Сабрутев.

„Продължаваме Промяната беше първата политическа сила, която внесе реално решение за проблема с цените на горивата. Нашето решение съдържа изискване „Лукойл“ най-сетне да върне икономическата си дейност тук в България, така, че да може да плаща в България данъците си“, каза още Сабрутев.

„Забраната за износ на горива ще даде допълнителен тласък към спада на цените. Няма евтините горива да се изнасят там някъде в чужбина. България е една от малкото държави в ЕС, която може да се възползва от тази дерогация“, допълни Сабрутев.

Още Новини

Back to top button