Промяна
ОБЩЕСТВО

ВИС влезе в XXI век: Коко Динев става „зелен енергетик“

Висаджийският бизнесмен Коко Динев, който от години се подвизава като хазартен бос, се насочва към модерната зелена енергия. Явно и той е сред онези, които очакват да потекат реки от пари покрай зелената сделка на Европа, разкри „Уикенд“.

Серийният осеменител на чалга певиците ще прави соларен парк върху 125 декара ниви в санданското село Плоски. Зад проекта стои фирмата на майка му Борислава Динева – „Кастелло”, която е регистрирана преди повече от 10 години. При това Коко Динев има само 6 процента в нея, а другото принадлежи на майка му, която се води и управителка.

Дружеството „Кастелло” няма съмнение, че се приема като вип-клиент в общината в Сандански. Както обясняват съветници, документите за промяната на статута на земеделската земята били обработени само за някакви си 4 дни и предоставени за разглеждане в съответната комисия на общинския съвет. Обикновено за подобна процедура се чакало с месеци.

Фотоволтаикът на Диневи ще се просне върху 10 ниви, всяка от които с различна площ – от 2-3 до 36 декара. Тези имоти са придобити от бившия президент на футболни клубове през 2007 г., както е отбелязано в нотариалния акт. Не е ясно обаче дали са наследствени или са закупени територии.

Досега те са били обработвани от земеделски производители. Явно на това производство ще бъде сложена точка, и на мястото на лехите ще израснат панелите на Диневи. В Сандански никой не се съмнява, че общинарите ще гласуват единодушно за неговия план. 

За самия Динев през последните години се разбра, че е натрупал големи дългове към иракските си партньори, с които кога явно, кога скрито въртеше сделки. Според запознати обаче неговият възход като бизнесмен е благодарение на връзките на баща му, а не толкова на „големите” му заложби на предприемач.

Навремето Иван Динев е бил треньор на националния отбор по водна топка и в частност добър приятел със зетя на Живков – Иван Славков. През 90-те години Коко Динев е сред лицата на силовата групировка ВИС, той е от най-близките съратници на покойните братя Васил и Георги Илиев.

Най-известните обекти, които принадлежаха на Коко Динев, са ресторантът „Кошарите”, недалеч от някогашното УБО,  и казиното край Кулата. И в двете той отдавна вече не е реален собственик. Легенди се носят и за близостта му с братя-иракчани, синове на дипломат, подозирани за наркотрафик.

Материалът ВИС влезе в XXI век: Коко Динев става „зелен енергетик“ е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button