Промяна
ОБЩЕСТВО

Въпрос в Promiana.eu: „Спаси София” стана „Рекетира София” – изнудвал ли е Борис Бонев шефа на метрото?

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

НПО-то „Спаси София” се е превърнала в „Рекетира София”, алармира източник на Promiana.eu от Столичния общински съвет (СОС).

Причина за гневния коментар е разкритието, че кукловодът на „Спаси София” Борис Бонев, спряган като тайния коз на ГЕРБ за пореден кметски мандат, е получавал баснословни суми от шефа на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Според информацията Бонев е прибирал парите от метрото с договори, които, обаче, са сключвани на принципа: „Дай и няма да питам…”

Измама в Promiana.eu: „Спасителят на София” Борис Бонев се оказа къртица – дръпнал 200 бона с помощ от ГЕРБ

Като общински съветник Борис Бонев може да притисне близкия до Бойко и назначен от ГЕРБ на поста шеф на метрото Стоян Братоев с нелицеприятни въпроси на заседанията на СОС. За да не се случи това, шефът на метрото се „откупвал” с благи договори за „Спаси София”.

Така излиза, че „врагът” ГЕРБ е станал спонсор на „опозиционната” „Спаси София”. По този повод нейният шеф Борис Бонев, разбрал, че в голямата политика са и големите пари, се готви да оглави партия – патерица на ГЕРБ, която да разсее съмненията на столичани, че най-големият град в България се управлява от хунтата на Бойко.

Важно е да се знае, че именно Борис Бонев е общинският съветник, който взима два пъти по-голяма заплата дори от кмета Йорданка Фандъкова. Той започва политическата си кариера като общински съветник преди 3 години и само до този момент струва на Столична община около 200 000 лева – ако включим и проектите за табелки и информационни материали, дадени на „Спаси София”.

Оказва се, че високият доход му е осигурен от тогавашния шеф на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който разчитал на Бонев да го подкрепи с гласа си, което се случва, твърди „Филтър”. Лично Герджиков вкарва враг номер 1 на ГЕРБ във всички важни комисии и така Бонев заема най-доходоносните позиции в Общината.

1392 лева е брутното възнаграждение на всеки общински съветник в София. От 2019 година до септември 2022 година, само от чистата си заплата, Борис Бонев е получил близо 48 000 лева.

Като почетен член на СУСОФП (Специализиран общински приватизационен фонд) всеки месец Бонев получава още 3100 лева, освен тези 1392 лв.

Когато постъпва в СОС, тази сума е над 5500 лева, но с решение на СОС заплатата е намалена заради ковид кризата. Към сумата от 48 000 лева трябва да добавим и над 40 000 лева възнаграждения от въпросната комисия.

Откакто е станал общинар Борис Бонев получава още около 12 400 лева за представителни разходи, за които предоставя фактури (с поредни номера – дали е случайно). Обикновено сумата, която представя за фактуриране е 679, 08 стотинки.

Към тези 100 400 (48000+40 000 +12400) лева дотук трябва да добавим още общо 22600 лева, които Борис Бонев в получил от началото на мандата си като общински съветник. Тази сума представлява неговите възнаграждения като участник в различни комисии. Тя варира от 656 до 2450 лева, в зависимост от месеца.

Всеки месец „спасителят на София“ получава от Столична община между 5800 до 7500 лева. Затова е наричан „Най-скъпоплатеният общински съветник“. В същото време чираците от „Спаси София“ работят без пари, за да изработват колажи и карикатури, които Бонев използва да критикува Столична община.

Към тези суми трябва да прибавим още между 50 и 80 000 лева, които стана ясно, че „Спаси София“ е прибрала от градския транспорт за изработка на табелки и други услуги.

Това разкритие беше направено от общинския съветник Карлос Контрера през май 2022 година.

Бонев има поне три договора към столичния „Метрополитен“, по които папка тлъсти суми от ГЕРб, докато се бори с…ГЕРБ

Поводът, по който Контрера атакува „Спаси София“, бяха обявените от Бонев годишни заплати на шефовете в градския транспорт на София по време на протестите срещу кабинета „Петков“.

Само преди дни източник от ръководството на „Спаси София“ разкри, че вече са предприети стъпки за запазване на име за новата партия с лидер Борис Бонев, с която НПО-то ще се яви на местните избори през есента на 2023 г.

Очаква се идните месеци да бъдат извървени и съответните процедури за регистрация на партията. Дали и тя ще се казва „Спаси София“, засега остава тайна.

Материалът Въпрос в Promiana.eu: „Спаси София” стана „Рекетира София” – изнудвал ли е Борис Бонев шефа на метрото? е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button