Промяна
СВЯТ

The Economist посочи кое ще скара Зеленски със западните лидери

Евентуални опити на Въоръжените сили на Украйна да атакуват Крим може да доведат до разрив в отношенията между държавния глава на страната Володимир Зеленски и западните му колеги, предупреждават в редакцията на британското издание The Economist.

Украйна не може да си позволи разногласия със западните партньори, но ръководството на страната в момента не изключва настъпателна операция в Крим, въпреки потенциално големите загуби в случай на подобна акция. В същото време украинските източници на списанието признават, че за Киев няма да е лесно да си върне Крим и загубените части от Донбас, включително и при липса на широка мрежа от информатори.

The Economist също така добавя, че Западът се опасява от ескалация на конфликта в случай на настъпление на въоръжените сили на Украйна в Крим и евентуално използване на руско ядрено оръжие в отговор.

По-рано в интервю за британския вестник The Financial Times Зеленски подчерта, че би бил „за“, ако някой предложи на Украйна как да върне Крим „с невоенни средства“.

Още Новини

Back to top button