Промяна
Политика

След новината за фалит: Асен Василев фучи и беснее, обвини МФ в лъжа и некомпетентност

Думите, че аз съм виновен за инфлацията и положението на страната, от страна на опонентите ми, са непрофесионални. Казвам това, за да не използвам по-тежка дума, може би лъжа. Това заяви в ефира на bTV бившият финансов министър и съпредседател на ПП – Асен Василев. 

„Цените в българските магазини, зависят от тези в Европа, защото ние масово внасяме продуктите.

Колко трябва а се вдигнат доходите на българските граждани и пенсионери, за да сменим цената на месото в Европа. Колко трябва да раздадем, за да вдигнем там цените. 

„Вдигнаха се просто производствените разходи, цената на енергията и на фуража заради конфликта в Украйна“, заяви Василев. 

„В Източна Европа при нас инфлацията е най-ниска. По-ниска е инфлацията само на страните в ЕС. Просто ние купуваме от там, начисляваме транспортни разходи и затова става по-скъпо. Ако ние си произвеждаме всичко, ще ни е по-евтино“, смята той.

„Как стана инфлацията в Унгария? Ние ли раздадохме пари там. Как стана инфлацията в Чехия, Полша, Франция?“, запита Василев.

„Напечатаха се пари по времето на ковид, които се развъртяха в икономиката на целия ЕС. Затова се получи така с инфлацията“, обясни той. 

Той отново натърти, че ако сами си произвеждаме продуктите, ще бъдат много по-евтини за крайния потребител.

По думите му най-добрата защита при този инфлационен процес е, доходите на хората да растат, въпреки че много икономисти се изказват точно против това. 

„Няма как да се очаква доходите да стоят ниски и цените да стоят заради това ниски“, каза той.

Ризова запита Василев как ще коментира доклада на МФ за фалита на България:

„Да падне комета и да унищожи динозаврите“, поде той

„Нека гледаме числата 2021 г. – фискалният резерв бе 8,8 млрд. Миналата година бяха малко над 9 млрд. В момента имаме 16 млрд. на влог. Демек имаме двойно повече пари. Всички плащания могат да се посрещат от тези пари“, каза той. 

„По притеснително е за мен, като погледнем приходната част на бюджета. Ако погледнем приходите от ДДС, те са със 100 млн. по-малко от тези миналата година, а трябва да са с 300 млрд. повече“, изчисли той. 

По думите му дори и нищо да не е правено от служебния кабинет, пак е трябвало тези пари да са събрани. 

„Това нещо отговаря като стойности на това, което заварих аз, като служебен министър – едни чадъри и фирми, които не внасят ДДС“, обясни той.

Според него не е нормално при 16% инфлация и 4% ръст на икономиката, да има спад на приходите от ДДС“, подчерта финансистът.

Според него няма как МВФ да бъде разклатено и да има промяна на курса на лева към еврото. 

„Миналата година три седмици преди изборите пак така се изнесоха едни бомбастични числа, че ще умрем от студ и т.н. Не мисля, че Велкова мисли нещата, които каза. Тя предупреди същото и през август миналата година. Оказа се, че не умряхме от студ и от глад, дефицитът не беше 7%, а 3%, първи сме по ръст на износа, втори по индустриално производство“, подчерта той.

„Минахме през една много тежка инфлационна криза, която удари целия свят. Минахме през една война и хората все пак са една идея по-добре от преди. За това голяма заслуга има и бизнесът“, смята Асен Василев.

Според него няма да се наложи да взимаме заем от МВФ. „Г-жа Велкова или е некомпетентна или лъже“, категоричен бе той. 

Василев коментира и замразяването на доходите от доклада: 

„Идеята е да се уплашат хората и да решат, че България може да има само стабилна бедност. Когато парите отидат в увеличени заплати и пенсии, не могат да бъдат откраднати. Ако искате да откраднат няколко милиарда от бюджета, трябва да кажете на хората, че всичко е много страшно и много зле“, каза още Василев. 

По думите му започват разплащания през определени проекти и възлагания и всичко върви през строителство.

Асен Василев отрече той да е взимал дългове за страната.

Още Новини

Back to top button