Промяна
ОБЩЕСТВО

Сагата „Трейс” в Promiana.eu: Защо умряха 20 българи в рейса-ковчег край Своге (ВТОРА ЧАСТ + СНИМКИ)

Promiana.eu продължава темата за безобразията на една от любимите строители на ГЕРБ – „Трейс Груп Холд” АД. Собственикът ѝ – Николай Михайлов, е сред най-големите получатели на обществени поръчки от държавата, т.е., просперитета на „Трейс” е платен от всеки един от нас.

Затова и Promiana.eu смята, че е важно да знаем къде се разхищават публичните милиони, един от най-големите получатели на които е строителната фирма „Трейс”.

В първата част на поредицата ви разказахме как бе построена магистрала „Тракия”. Източник на Promiana.eu, запознат с информация, която е в полезрението на прокуратурата, обясни, че при стоежа на аутобана е използвана пепелина (въглищен прах от сгуроотвал), за която витаят неопровергани до момента съмнения, че не е изследвана за радиоактивност!

Във втората част ще осветлим ремонта за близо 23 милиона евро на пътя София-Мездра през Искърското дефиле, където забавянето е повече от година в комбинация с некачествен асфалт (с варовик, вместо с твърди скали, б.ред.), което, за съжаление, доведе до много жертви, а това рефлектира в съдебно дело срещу „Трейс”.

На 25 август 2018-а България изтръпна от ужас – на отсечката от пътя край Своге, ремонтиран от „Трейс”, става зловеща катастрофа, при която загиват 20 човека.

Повече от 4 години след кошмара няма осъдени. От Европейския център за транспортни политики припомниха, че през май 2021-а Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за доразследване с мотива, че по него са ясни обвиненията само за шофьора Григор Григоров… Не и за строителите на пътя.

Според ЕЦТП има реална възможност той да остане единственият обвиняем и изкупителна жертва, въпреки, че до март 2021 подсъдимите са били петима – всички отговорни за качеството ремонта на пътя, за който пътни експерти са доказали, че не е отговарял на стандартите и е една от причините за тежкия инцидент.

Петимата обвинени бяха изпълнителният директор на „Трейс София“ Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова, началник на дирекция в агенция „Пътна инфраструктура“ по време на ремонта.

От ЕЦТП са на мнение, че размисъл предизвиква и фактът, че през юли 2021-а е било прекратено разследването срещу тогавашните шефове в АПИ – Светослав Глосов и Дончо Атанасов.

Според експертите е силно притеснително, че повече от четири години след катастрофата все още няма цялостен анализ на състоянието на пътната безопасност, нито дори намерение да се изготви такъв. Липсва и оценка на риска по българските пътища. Това било въпрос на политическа воля.

От центъра изразяват надежда, че управляващите няма да чакат поредната трагедия, за да предприемат епизодични действия.

Припомняме, жестоката катастрофа стана на 25 август 2018 г. и при нея загинаха 20 души. Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на „Трейс Груп Холд“ АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Властите започнаха проверка и във фирмата „Мега-инвест холд ЕООД“ в Дупница, която е партньор на „Трейс груп“.

Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция – оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Сам ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Шофьорът на рейса Григор Григоров е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от един човек, като случаят е особено тежък.

Останалите подсъдими бяха с повдигнати обвинения за това, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра – Елисейна – Своге“, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 „Своге – Нови Искър“, Участък 3.

Петимата обвиняеми в обвинителния акт – бел. ред.:

Бисер Иванов – ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс София“ ЕАД- изпълнител по Проект „България- Транзитни пътища V – ЛОТ 17“, път II – 16, „Своге- Нови Искър“ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84;

Светослав Трифонов – началник асфалтова база „Костинброд“, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с „Трейс – София“ ЕАД,;

Иван Иванов – технически ръководител, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор № 337/13.05.2013г. сключен с „Трейс – София“ ЕАД ; М.Т. – строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, съгласно Трудов договор № 8/03.04.2012г. и

Стела Попниколова – Директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Шофьорът Григор Григоров

По разследването бяха разпитани над 100 свидетели и експерти, но резултат още няма.

ТРАГЕДИЯТА

На 25 август 2018 г. автобус с екскурзианти се връща от посещение в манастира „Рождество Богородично“, известен и като „Седемте престола“, който се намира край село Еленов дол в община Своге.

По-голяма част от пътниците са от софийското село Световрачене. На тръгване всички са в приповдигнато настроение и нямат търпение да започне еднодневната им екскурзия до действащия манастир.

Екскурзията е организирана от пенсионерския клуб и туристическа фирма. Подобни пътувания се провеждат почти всеки уикенд. Сред екскурзиантите са 15-ина души от певческия състав на Световрачене.

В автобуса има 33-ма пътници плюс шофьора. Според данните от тахографа превозното средство се е движело с 40-50 км в час. Валял е проливен дъжд.

Около 17 часа в района между Лесков дол и Своге, на пътя Своге-София, на завой автобусът излиза от пътното платно и се преобръща вдясно през мантинелата, на около 2 км след Своге в посока София. Пада 20-30 метра надолу на площадка под нивото на пътя.

Първоначално загиват 16 души и има 5-ма тежко ранени. 53-годишният шофьор на автобуса е сред по-леко ранените и също е настанен в болница. Пробата му за алкохол е отрицателна.

Местни жители твърдят, че този участък от пътя е рисков, а впоследствие експерти казаха, че пътната настилка не е отговаряла на всички изисквания, а шофьорът е карал с несъобразена с пътните условия скорост.

В асфалтовата смес е бил използван варовик вместо материал от твърди скали, както трябва да се прави за натоварените пътища.

Очаквайте ТРЕТА ЧАСТ, за да научите за безобразията на „Трейс” със строежа на магистрала „Хемус”

Материалът Сагата „Трейс” в Promiana.eu: Защо умряха 20 българи в рейса-ковчег край Своге (ВТОРА ЧАСТ + СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button