Промяна
Политика

Румен Овчаров: Газпром ще ни осъди за милиарди заради ПП, а офшорката Джемкорп… ВИДЕО

„Този меморандум (с Джемкорп -б.р.) беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които се сключват подобни споразумения. Дали е отменен или не е, не мога да кажа, има институции. Друг е въпросът, че самият меморандум беше абсурден.

 

Пристига една офшорка в България и ние ѝ предоставяме права да прави всичко в енергетиката – от батерии до лицензиране на ядрено гориво, включително и „Топлофикация София“, коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR меморандума с Джемкорп, който роди продения скандал около бившото правителство на Кирил Петков.

Но не се ангажира да прогнозира дали в момента има нещо реално зад този меморандум. И ако за клаузата за арбитраж по този документ има много неясноти, то не така е в случая с „Газпром“.

Арбитражът в Стокхолм закла Финландия за отказа да плаща в рубли на „Газпром“, става страшно и за нас заради ПП

Особено след като арбитражен съд в Стокхолм постанови, че финландската компания „Газум“ трябва да плати на „Газпром“ повече от 300 милиона евро за доставки на газ, заради неспазване на задълженията по схемата „взимаш или плащаш“.

Овчаров прогнозира, че парите, които България ще трябва да плати, ще бъдат над 1 мрлд. евро.

„Обезщетението ще се изчисли на базата на цените, те бяха поспаднали, но пак тръгнаха нагоре и няма да поспадат пак. Всичко ще ни се случи, защото не знаем какво правим. И когато започнат да се случват нещата, ние сме на страната на губещите. Ще има пари да се плати решението на арбитражния съд.

Освен това тези 8 млрд., които са написали за инвестиции, няма да ги изхарчат. Тези младежи (от „Промяната“ – б.р.), без да искат, или много добре знаейки какво правят, за 8 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата. Като почнем с „Газпром“, ние сме надплатили над 800 млн., до края на годината ще ги докараме над милиард, минем през „Мариците“, „Джемкорп“. Такива неща ще се случат в България, че не ми се мисли“, заяви Овчаров.

Бившият енергиен министър подчерта също, че никой не коментира какво ще се случи с мините. А като поредна заложена бомба посочи ядреното гориво.

„Ние ще минаваме на неруско гориво – как го правим това? Новото гориво не е същото. При една от украинските атомни централи от 48 заредени касети 10 се оказаха разхерметизирани. Трябва да се докаже безопасността“, посочи Овчаров.

Още Новини

Back to top button