Промяна
Политика

Румен Христов благодари на ДСБ за решението им да…

Законопроектите, които приехме, бяха повече от приетите в предходни парламенти. Но не свършихме най-важното – не формирахме правителство. Това призна председателят на СДС Румен Христов пред Bulgaria ON AIR по повод последния работен ден на Народното събрание. 

„Разделението в обществото е много голямо, винаги трябва да има идентификация на политическите субекти, лявото и дясното не трябва да бъдат забравяни.

Личностните конфликти излязоха на преден план, това не води до добро. Видяхме, че могат да бъдат постигани абсолютни мнозинства, с тях да приемаме закони също, така че, когато бъдат набелязани правилно приоритетите, които касаят българските граждани, е възможно да се приемат и така законопроекти“, коментира той.

„Срещата между лидерите е важно нещо, да на диалога, но не и на коалицията. Коалиция с БСП няма как да очаквате от ГЕРБ-СДС. Демократите за силна България, които излязоха от Съюза на демократични сили, отиват в една нова формация – едно ново ляво. Освободиха ни една хубава писта в дясното пространство, което ние ще уплътним“, каза още депутатът.

Христов заяви, че с него и националното ръководство официално не е имало разговор за друга коалиция.

„Утре ще се проведе национален съвет и ще вземем решение. От разговорите, които имах с областни структури, се показа, че ще имаме едно солидно мнозинство да се явим в коалиция ГЕРБ-СДС. Нямам съмнение, че ще бъдем първа политическа сила, въпросът е резултатът да е по-добър, за да можем да съставим правителство“, каза още председателят на СДС.

По негови думи коалицията най-вероятно няма да бъде разширявана, но „това не означава, че няма да намерим форма, под която да работим с колеги от Радикалдемократическа партия, БЗНС, така че сигурно ще имаме ползотворна работа по време на изборите.“

„Виждаме, че имаме фрагментирани парламенти, влизат между 6-7 формации, трудно се работи когато е фрагментиран парламентът. Двуполюсният модел, не чисто класическият, е по-устойчив, но нашата системата предполага фрагментиран парламент. Това от една страна е зле за стабилността, от която България има нужда, от друга страна дава голяма представителност на всички, които гласуват“, каза още Румен Христов.

Още Новини

Back to top button