Промяна
Икономика

Работодателите обясниха защо решението за минималната заплата на НС е грешно

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ) приетото вчера решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата.

Това съобщи днес във Варна председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. Той бе сред участниците в среща дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 година, чийто домакин бе Икономическият университет в крайморския град.

„Решението минималната работна заплата (МРЗ) да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение“, посочи Велев.

По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

При неспиращата предизборна кампания през последните години и липсата на лидерство се стига до такива грешни решения, а това е вредно за страната и за хората, добави още Велев.

Според него решението ще доведе до това, че в някои икономически сектори всички ще вземат равни възнаграждения, независимо от приноса си.

„В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 процента, в САЩ и Китай – значително по-ниско“, допълни председателят на АИКБ.

По думите му проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас парламентът не е взел предвид нито че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии.

В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти, каза още Велев.

Според него правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори. 

„Безпрецедентно е Народно събрание да определя размер на минималната работна заплата“, допълни Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, тъй като решението крие опасност да се усили инфлационната спирала.

„Има риск да се засили и натискът върху социалната система, защото там има много помощи, обвързани с минималната заплата“, каза още Ангелова. 

Още Новини

Back to top button