Промяна
ОБЩЕСТВО

Пламна война между ПП и ГЕРБ във Варна! Губернаторът прати 16 имотни сделки на хунтата в съда

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Варненският административен съд е образувал дело по жалбата на областния управител Благомир Коцев от „Продължаваме промяната” срещу решения на Общинския съвет в града, доминиран от ГЕРБ, за продажбата на 16 недвижими имота частна общинска собственост. Това съобщи съдът в прессъобщение до медиите.

Promiana.eu провери, че разпределението в Обищнския съвет в момента е следното – петима общинари има „Възраждане”, 7 са от БСП, 5 от „Свобода и воля”, отново 5 от ДБ, цели 18 от глутницата ГЕРБ, 6 от Група „Обединени за Варна” и 10 независими.

Предвид новосформираната коалиция между Бойко и Копейкин можем да смятаме, че общинарите-гербопитеци ще набъбнат с още петима и отново ще са най-влиятелната група в ОбС-Варна.

Губернаторът от ПП Благомир Коцев оспори характера на собствеността на недвижимите имоти с мотива, че дали един имот е с характер на общинска частна или публична собственост се определя от закона.

Гарантирано от ГЕРБ: Багери захапаха апетитни терени във Варна, къде е Иван Портних?

В жалбата си той твърди, че в преобладаващата си част имотите имат характер на публична общинска собственост. За други според него не е извършена преценка дали по силата на закона те не представляват публична собственост, която не може да бъде отчуждавана и прехвърлят в собственост на трети лица.

В жалбата на Коцев е посочено също, че при някои имоти липсва актуална данъчна оценка, като това възпрепятства преценката за тяхната законосъобразност. При други, според него, не са налице безспорни доказателства, че действителен собственик на имота е именно община Варна, за да се разпорежда с тях.

СЛУЧИ СЕ: Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних отива на съд!

Според областният управител на Варненска област, при разпореждането с цитираните недвижими имоти, местната общинска администрация не е спазила материалноправните и процесуалните норми, които са законова гаранция, че правомощието на общинския съвет е упражнено в съответствие с конституционно защитения интерес на общността.

След ГЕРБ-кражба за 3 млн. лева: Училище във Варна е в авариен режим, Иван Портних бяга от далаверата

„Влизането на това дело в съда е един от най-важните резултати от досегашната ми работа като заместник областен управител, коментира в профила си във фейсбук заместникът на Коцев Павел Попов.

Моето убеждение е, че общественият интерес ще бъде защитен много по-успешно, ако общинските имоти бъдат експлоатирани дългосрочно, като стратегически актив, вместо да бъдат ударно разпродавани за приходи, формиращи едва 3% от общинския бюджет. Варна има нужда да си отдъхне от презастрояване и от интелигентна визия за подобрена жизнена среда“.

Решението на Общинския съвет във Варна, взето на заседанието му от 20 април т.г. предоставяше на кмета на града правото да продаде общо 19 имота. Жалбата на Коцев обаче се отнася само за 16 от тях.

Останалите три общински имота ще могат да бъдат продадени, каза той, тъй като макар и по-трудно за тях също можели да бъдат намерени основания за обжалване, но областната администрация не искала да злоупотребява с институционалните си правомощия.

Съдът не може да се произнесе по целесъобразност а само по законосъобразност, каза още Благомир Коцев. Поради това бе взето решения да бъде обжалвана продажбата на 16 имота там, където има нарушение в закона.

Тези имоти са били предоставени за ползване на Община Варна с условието тя да ги стопанисва, а не да ги продава. Именно това е нарушението, по което трябва да се произнесе съдът.“

Материалът Пламна война между ПП и ГЕРБ във Варна! Губернаторът прати 16 имотни сделки на хунтата в съда е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Новините Днес

Още Новини

Back to top button