Промяна
Икономика

Нашенци в Германия зарязват гурбета, до 2 години се преселват в…

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата „Живот на село“, над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията.

А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две. Това съобщи основателят на платформата Ивайло Вътовски.

 

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми.

„Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна“, коментира Вътовски, цитиран от БНР.

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село като събират и популяризират оферти за работа.

Още Новини

Back to top button