Промяна
ОБЩЕСТВО

Най-новата измама на ГЕРБ и ДПС: Петков и Рашков подслушват 170 политици, магистрати и журналисти

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

ГЕРБ и съдружната ДПС правят опити да се възродят от пепелта, разкри ексклузивно източник на Promiana.eu от службите. Най-новата измама на хунтата е да се опита да внуши на обществото, че новата власт по нищо не се различава от старата – т.е., защо ГЕРБ и ДПС да не се върнат пак в управлението?

Номерът минава през поредната фалшива новина, лансирана от медиите, близки до сараите, бандата ГЕРБ и лично до Бойко Борисов – че правителството подслушва незаконно 170 политици, магистрати и журналисти.

Партенката се лансира от сайтове и вестници, близки до конкретни висши политици от ГЕРБ и ДПС с дейното съучастие на прокуратурата на Иван Гешев, която, естествено, също се включи в активното мероприятие в угода на хунтата.

Според блъфа новата власт, която дойде с щедри обещания да възцари демокрацията и да ни донесе промяната, се връща към най-порочните практики от първото правителство на ГЕРБ, под чиято диктатура бяха най-фрапиращите незаконни подслушвания.

Опорката гласи, че 170 политици, магистрати, журналисти, общественици и хора, които минават за опозиционно настроени, са подложени на масирано подслушване и проследяване, тръби нов жълт седмичник.

Показателно е, че вестникът, според бившия МВР министър Богомил Бонев, е създаден с транш от 2,5 млн. лева лично от Бойко Борисов.

Promiana.eu припомня, че през септември 2021-а по време на секретно заседание в последния работен ден на 46-то Народно събрание бяха обявени имената на 130 от общо 934 подслушвани граждани, които активно са участвали в антиправителствените протести миналото лято. Тогава прокуратурата на Гешев странно се потопи под вода и въобще не реагира на разкритията.

Нашата проверка показа, че блъфът със 170-те подслушвани тръгва от варненски сайт от сателитните медии на ДПС, за да се подхване от национални, близки до Баце, в които вече излезе „информация”, че Софийска градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване на софтуера „Pegasus“ в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NSO Group „Pegasus“, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер „Pegasus“ и евентуално къде е реализиран той.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана, уверяват от прокуратурата.

Скандалът „Пегасус“ избухна в средата на миналата година, когато следи от шпионския софтуер бяха открити в телефоните на много журналисти, политици и активисти по целия свят. Pegasus е водещият продукт на израелската компания за киберразузнаване NSO Group, която е може би най-известната от нововъзникналите шпионски компании.

Технологиите на NSO Group позволяват на клиентите да избират в качеството си на цели конкретни телефонни номера и да заразяват свързаните с тях устройства с Pegasus. Но вместо да се опитва да прихване криптираните данни, предавани от едно устройство на друго, програмата позволява на потребителя да контролира самото устройство и да получи достъп до всичко, което се съхранява в него.

Pegasus следи за натисканията на клавишите на заразеното устройство и всички писмени комуникации и търсения, дори и паролите се предават на клиента, както достъпа до микрофона и камерата на телефона, и го превръща в мобилно шпионско устройство.

Материалът Най-новата измама на ГЕРБ и ДПС: Петков и Рашков подслушват 170 политици, магистрати и журналисти е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button