Промяна
ОБЩЕСТВО

МВР удари горския на Бойко! В палата на Бейзат Яхя откриха пушки, трофеи и 4000 бутилки алкохол без бандерол

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Министерството на вътрешните работи е извършило с разрешение на съда претърсвания в имоти на бившия шеф в горското в Шумен Бейзат Яхя, научи „Сега“.

Мъжът е доскорошен активист на ДПС и приближен до бившия премиер Бойко Борисов. Неговият син Илтер Бейзатов, който в момента е депутат от ГЕРБ, е изпълнявал длъжността зам.-директор на ловното стопанство „Паламара“, където Борисов обичаше да ловува.

При претърсванията са открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи – меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол.

ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ: „Горският на Бойко” Бейзат Яхя вербуван за ДС от бащата на СИК-министъра Иван Иванов

В един от имотите са намерени документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. Обиските са извършени в рамките на дело за пране на пари.

Promiana.eu публикува серия разследвания за любимото на Борисов ловно стопанство „Паламара“ и дългогодишния шеф в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя.

Той беше освободен от съвета на директорите на горското по време на първия служебен кабинет на Румен Радев. През 2020 г. ловният парк продаде апетитен парцел от 12 дка , върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв.

НАЙ-СЕТНЕ: Изринаха депесаря на Баце Бейзат Яхя от ловната база „Паламара“

Оказа се, че фирмата-купувач „Еколес Венец“ ЕООД е дължала на основание договор за паричен заем 162 800 лв. на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който определи първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Яхя. И двамата са в управата на сдружението „Ловно-рибарско дружество „Паламара“. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков, депутат от ГЕРБ.

Също така държавното предприятие „Паламара“ е сключило 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик е функционер на движението на Доган. Наемодателят – фирмата „Б-НАС“ ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС.

Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на „Б-НАС“ пристройка в същата сграда, която „Паламара“ наема. Справка в имуществената декларация на Яхя показа, че и тази фирма заедно с физическото лице са били в негов дълг. Дружеството „Б-НАС“ е дължало на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му е дължал 107 000 лв.

Горският на Бойко – Бейзат Яха, давал по 50 000 на месец за гориво на… олигарха на Борисов Вальо Златев

На практика се получава така – от една страна, ловно стопанство „Паламара“ продава изгодно имот на дружество, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас. От друга страна ловното предприятие наема за нуждите си друг имот, но и този път от човек, от когото Бейзат Яхя има вземане.

Изнесените от факти за Бейзат Яхя и имотните сделки на „Паламара“ бяха обект на проверка от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която излезе с решение, че няма конфликт на интереси.

Машинации в Promiana.eu: Лесничеят на Бойко – Бейзат Яха, дерибейства в Шумен, ГЕРБ пита ДПС за всяко назначение

Ловното стопанство „Паламара“ и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Неотдавна в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала „Хемус“.

Очевидец твърди, че на 24 и 25 април м.г. премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в „Паламара“, където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от „Сега“ дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: „Не. Отдавна не ловувам“. От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

ИЗНЕНАДА! Бутат палата на депутат от ГЕРБ! Илтер Садъков вдигнал къща за 1 млн. като „фургон“ в чашката на язовир „Изгрев“

През годините обаче премиерът е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

Вижте спалнята на плейБойко в ловно стопанство „Паламара” (СНИМКИ + ВИДЕО)

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет.

Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство „Паламара“.

Материалът МВР удари горския на Бойко! В палата на Бейзат Яхя откриха пушки, трофеи и 4000 бутилки алкохол без бандерол е публикуван за пръв път на Promiana.eu.

Народ

Още Новини

Back to top button